Uni – kaiken mahdollistaja

Viime blogissani kirjoittelin voimavaroista. Voimavarat mahdollistavat sen, että pysymme päivästä toiseen riittävän energisinä ja saamme aikaan haluamiamme asioita. Ei enempää eikä vähempää! Mikäli omien voimavarojesi tilanne mietityttää ja koet tarvetta kartoittaa oman akkusi lataustilaa, saat kauttamme siihen erittäin hyvän työkalun, Firstbeat Hyvinvointianalyysin, 15 % alennuksella. Tarkemmat ohjeet analyysin ja siihen kuuluvan hyvinvointisuunnitelman tilaamiseen löytyvät edellisestä blogista.

Haitallinen kuormitus – piileskelevä syy monien oireiden taustalla

Lääkärin vastaanotollani melko usein tulee vastaan tilanne, jossa erilaisten oireiden taustalta alkaa paljastua jo pidempää kestänyt haitallinen kuormitustila, joka on pikku hiljaa salakavalasti lähtenyt nakertamaan voimavaroja.

Ihminenhän on geeniperimältään erittäinen sopeutuvainen olento, millä on paljon hyviä puolia. Tiukan paikan tullen ihmisen niin fyysinen kuin henkinenkin sietokyky venyy hämmästyttävän paljon, mikä auttaa meitä selviämään hyvinkin vaikeista tilanteista. Mutta se kolikon kääntöpuoli; sopeudumme aika lailla hyvin myös haitalliseen kuormitukseen, tiettyyn pisteeseen asti. Myös siihen, että emme nuku kunnolla, liiku riittävästi tai syö riittävän terveellisesti.

Jos viikkojen tai kuukausien aikana kehittyneet muutokset tapahtuisivatkin yhdessä yössä, varmasti huomaisimme niiden vaikutuksen oloomme. Mutta kiitos geenien, sopeudumme siihen, että voimavarat hiljalleen hupenevat, kunnes yleensä jokin ruumiillinen oire pysäyttää ja lähdetään hakemaan apua lääkärin vastaanotolta.

Lääkärin vastaanotolla ensimmäinen asia on selvittää mahdolliset sairaudet ja laatia niille tehokas hoitosuunnitelma. Työterveyshuollossa tähän selvitykseen tulee lisänä myös mahdollisten työhön tarvittavien muutosten miettiminen, tarvittaessa yhdessä asiakkaan ja hänen esimiehensä kanssa. Mutta entä, jos keho yrittääkin vain viestiä, että kuormitus alkaa olla liian kova ja voimavarat ovat alkaneet huveta siihen tapaan, että moottori ei käy enää kaikilla sylintereillä tai kuten uniongelmissa usein, liian kovilla kierroksilla?

Voimavarojen kartoittamisessa kysyn aina asiakkaaltani ensimmäiseksi unesta; saatko hyvin unen, pysytkö unessa, montako tuntia keskimäärin nukut ja onko aamulla levännyt olo? Miksi näin? Ei ole juuri asiaa, johon uni ei vaikuttaisi.

Miten ja mihin uni vaikuttaa?

Nukkuessamme makuuasennossa aivoissa tapahtuu suursiivous, jossa kuona-aineita siivotaan pois, päivällä opittua tallennetaan työmuistiin ja tankataan energiaa seuraavan päivän koitoksiin. Oheisessa artikkelissa vielä lisää tietoa ilmiön takaa.

Ei siis ihme, että huono nukkuminen vaikuttaa merkittävästi seuraavan päivän energisyyteen ja aivojen toimintaan, huonon siivouksen jälkiin jokainen on varmaan joskus törmännyt. Ja päinvastoin, hyvin nukuttu yö on erinomainen lähtökohta hyvälle päivälle!

Huonon tai riittämättömän unen seurauksena aivojen toiminnassa heikkenee ensimmäiseksi muisti ja joskus huonosti nukkuva hakeutuukin tutkimuksiin epäillessään itsellään muistisairautta. ​​Muistin lisäksi luovuus sekä oppimis- ja keskittymiskyky heikentyvät jo varhaisessa vaiheessa.

Mieliala alkaa heitellä (kyllä, väsynyt ihminen on usein ärtynyt) ja arvostelukykykin voi heiketä. Myös stressin sietokyky laskee. On arvioitu, että vain yhden yön valvominen aiheuttaa aivojen suorituskyvylle laskun, joka vastaa promillen humalatilaa. Ilmanko huonosti nukkuvilla, varsinkin tietotyötä tekevillä on usein haasteita myös työssä!

Eikä tässä valitettavasti ole vielä kaikki; liian vähäisellä unella on todettu myös olevan yhteyttä mm. ylipainoon, sydän- ja verisuonisairauksiin, aikuistyypin diabetekseen, autoimmuunisairauksiin ja masennukseen.

Unen määrä ja laatu ovat riittävän palautumisen kannalta ihan erityisen tärkeitä silloin, kun elämässä on paljon kuormittavia tekijöitä. Mikäli sairauden hoito vaatii elintapojen korjausta tai elämässä on muuten paljon meneillään, omissa tavoitteissa onnistumisen kannalta kannattaa ensimmäiseksi varmistaa riittävä palautuminen ja jos nukkumisen kanssa on haasteita, ensin lähteä korjaamaan unta ja vasta sitten lähteä isommalla tarmolla kohti tavoitteita.

Seuraavissa blogeissa lähdetään käymään läpi asioita, joista on apua, mikäli unen kanssa on haasteita. Jos kuitenkin kärsit jo pidempään jatkuneesta hankalasta unongelmasta, varaathan myös ajan lääkärin vastaanotolle.

Toivoisinkin, että seuraavan viikon ajan seuraisit nukkumistasi; saatko pääsääntöisesti nukahdettua hyvin? Pysytkö unessa aamuun asti? Heräily, jossa saa samantien uudelleen unen päästä kiinni, on yleensä ok 🙂 Onko olosi aamulla levännyt?

Osallistu myös viikottaiseen univillasukkien arvontaan Hyvää Elämää Facebook-sivulla!

Ja muistathan Firstbeat Hyvinvointianalyysi kauttamme nyt 15% alennuksella.

Hyviä unia!
Terveisin Anna-Mari

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: