Jo 7500 askelta päivässä auttaa vähentämään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, pitämään veren rasva- ja sokeriarvoja hyvällä tasolla ja helpottamaan painonhallintaa!

cropped-logonelio_hyvc3a4elc3a4mc3a4.jpg

Hyvän Elämän blogisarjassa jatkamme lääkärin näkökulmasta pohdintaa asioista, jotka mahdollistavat kiireisessä maailmassa elämänhallinnan kokemuksen, riittävän palautumisen ja hyvän stressinhallinnan. Seuraavana vuorossa on liikunta. Lähdemme rauhallisesti liikkeelle arkiaktiivisuudesta, tästä lisää blogin loppupuolella.

Aiemmissa blogeissa olemme tutkailleet tavoitteiden saavuttamiseen ja parempaan uneen liittyviä työkaluja. Eli jos liityt lukijoihimme tässä vaiheessa, käythän tutustumassa myös aiempiin blogeihin! Erityisesti unen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, puhutaan sitten terveyden edistämisestä tai tavoitteiden saavuttamisesta; uni vaikuttaa kaikkeen!

Liikunnan vaikutukset terveyteen ​​​​

Liikunta on terveyden kannalta hyväksi, sen tietää varmasti jokainen.
Oikein annosteltuna liikunnalla voidaan vaikuttaa positiivisella tavalla lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. Liikunta auttaa, olipa sitten verenpaineesi, verensokeriarvosi tai kolesteroliarvosi koholla, mikäli kärsit nivelrikon oireista tai nukkumisesi on huonoa. Myös painonhallinnan onnistumisessa liikunta on vahvana tukena ruokavaliomuutosten ohella. Stressinhallintaa ja masennusta liikunta parantaa mm. syöttämällä elimistöön ”mielihyvä-hormonia”, endorfiinia. Esim. masennuksen hoidossa tutkimusten mukaan liikunta vastaa teholtaan yhtä masennuslääkettä.

smiley-147407__480Aineenvaihdunnan vaikutusten kautta riski sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 (aikuisiän) diabetekseen ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin pienenee. Liikunta parantaa myös tasapainoa ja vähentää kaatumistapaturmia. Kohtuullisesti kuormittava liikunta vaikuttaa suotuisasti myös vastustuskykyymme ja näyttää vähentävän mm. flunssia.

Liikunnan puute taas näkyy paitsi tulevassa terveydessä, myös jo hyvin lyhyessä ajassa mm. huonona unen laatuna ja päiväaikaisena väsymyksenä. ​

Monipuolinen, sopivasti kuormittava ja säännöllinen liikunta onkin yksi parhaimmista keinoista varmistaa, että virtaa riittää jokapäiväisiin askareisiin, puhumattakaan pidemmän aikavälin terveyshyödyistä!

Tavoitteena terveysliikunta

Lääkärinä kun tätä blogisarjaa kirjoitan, terveys ja sen edistäminen on ”se juttu”. Myös liikunnan osalta keskityn vain terveyttä tukevaan liikuntaan.

Terveysliikunnasta puhutaan, kun

  • liikunta toistuu riittävän usein ja pitkään ja
  • sen aiheuttama kuormitus on vähintään kohtalainen, mutta ei liiallinen

Kuntoliikunnan lisäksi esim. harrastuksiin tai työhön liittyvä ripeä liikkuminen ja kodin tai kesämökin ruumiilliset työt ovat useimmiten hyvää terveysliikuntaa. Tutkimustulosten mukaan jo kevyt liikunta vähentää liikkumattomuudesta koituvia terveyshaittoja. Terveysliikunnalla tarkoitetaan siis liikuntaa, jota melkeinpä kuka tahansa pystyy tekemään, lähestulkoon missä vaan ja ilman isompia taloudellisia investointeja. Ei ehkä niin media-seksikästä, mutta voi miten hyvää terveydelle!

Yksinkertaisuudessaan terveysliikunta tarkoittaa alla olevaa UKK-instituutin liikuntapiirakkaa; riittävästi kestävyyskuntoa (aerobista) liikuntaa höystettynä lihasvoimaa ja kehon hallintaa parantavilla harjoitteilla.

liikuntapiirakka

Ensimmäisen viikon tavoite: Arkiaktiivisuus kunniaan

Liikuntakuukauden aluksi pysähdytään katsomaan, miten aktiivista arki on. Tässä päivän aikana otettu askelmäärä toimii hyvänä mittarina. 7500 askelta päivässä on arkiaktiivisuuden osalta jo ihan ok tasoa, alle 5 000 askelta päivässä merkitsee liikunnallisesti passiivista päivää kun taas yli 10 000 askelta päivässä liikunnallisesti aktiivista päivää.

Hienoa, jos 10 000 askelta tulee päivässä täyteen, mutta 7500 on jo kelpo tavoite, myös terveyshyötyjen osalta, ja ehdotankin sitä seuraavan viikon liikuntatavoitteeksi.

Useimmissa älypuhelimissa askelmittari on mukana, samoin tätä tarkoitusta varten on useita erilaisia älylaitteita. Etenkin toimistotyötä tekevillä ja opiskelijoilla iso osa päivästä tahtoo mennä istuessa. Mm. omassa lääkärintyössäni keskimääräinen askelmäärä työpäivän aikana harvoin ylittää 3000 askelta.

Miten saada askeleita lisää?

Hyötyliikunta ja kävelylenkit ovat erinomainen keino.
Tässä muutamia muita vinkkejä, miten askeleita voi helpohkosti saada päivään lisää:

  • Kävele tai pyöräile töihin, jos mahdollista, tai kun käyt hoitamassa asioita, jää pois bussista pari pysäkkiä aiemmin tai jätä auto parkkipaikan kauimpaan ruutuun
  • Jos teet istumatyötä, tauota työtä mieluummin 30, mutta vähintäin 60 min välein ja nouse silloin ylös
  • Käytä rappuja hissin sijaan
  • Jos mahdollista, käy lounaan jälkeen pienellä ulkolenkillä, näin myös lounaan jälkeinen verensokerin jyrkin nousu taittuu

Olethan jo mukana? Meillä on oma Hyvää Elämää- liikuntaryhmä, johon olet sydämellisesti tervetullut!
Konkreettiseen yhdessä liikkumiseen meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta, koska Hyvää Elämää- seuraajia asuu ympäri Suomea. Mutta hyvä on omaa suoriutumista seurata ja jakamalla omaa tekemistään ja tsemppaamalla muita saa itselleenkin hyvää mieltä.

Tervetuloa siis mukaan liikuntaporukkaamme! Ohjeet mukaan pääsemiseen löydät edellisestä blogista.

Maaliskuun aikana mukana olevien kesken arvotaan viikottain Hyvää Elämää- jumppapussi.

Muistathan myös alennushintamme Firstbeat hyvinvointi-analyysiin!
Analyysissä saat tietoa liikunnallisesta aktiivisuudestasi, palautumisestasi ja myös kuntotasostasi.

Näin saat Firstbeat Hyvinvointianalyysin alennettuun hintaan:

  • Mene Firstbeatin verkkosivuille
  • Klikkaa ”Osta Hyvinvointianalyysi ja palaute verkkokaupasta”
  • Kohdassa Firstbeat Hyvinvointianalyysi klikkaa ”Add to cart”
  • Kirjoita kohtaan ”Coupon code” hyvaaelamaa2019 ja saat 15 % alennuksen!

Aktiivista viikkoa kaikille!

Hyvän Elämän terveisin
Anna-Mari

Discover more from Hyvää Elämää

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading