Miksi verenpaine nousee?

syksy

Tervetuloa Verenpaine kuntoon! -blogisarjan toiseen osaan!

Ensimmäisessä blogissa lähdettiin liikkeelle kohonneen verenpaineen havaitsemisesta ja perimän osuudesta kohonneeseen verenpaineeseen. Mikäli aloitusblogi pääsi livahtamaan ohi silmien, löydät sen tästä.

Tässä blogissa otetaan lääkärivinkkelistä tarkasteluun sellaiset asiat kuin Mikä on normaali verenpainearvo? ja Miksi verenpaine nousee?

Ennen kuin jatketaan, eihän edellisestä verenpaineesi mittaamisesta ole kulunut vallankin pitkää aikaa? Tämä kysymys siksi, että kohonnut verenpaine on meillä aikuisilla kovasti yleistä, lähes kahdella kolmesta miehestä ja joka toisella naisella tutkimusten mukaan verenpaine on koholla tai siihen on lääkitys. Ja kun koholla oleva verenpaine ei yleensä tunnu miltään, halusin varmistaa, että Sinä et ole yksi heistä, joilla koholla olevat verenpainearvot ovat jääneet vallan huomaamatta

Mikä sitten on normaali verenpainearvo?

Käypä Hoito- suosituksen mukaan verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80. Normaaliksi lasketaan vielä verenpaine, joka on välillä 120-129/80-84. Jos taas verenpainetauti on jo todettu ja siihen on lääkitys, tavoitearvoina on kotimittauksissa alle 130/85 ja vastaanotolla alle 140/90. Tiukempia hoitotavoitteet on, jos samanaikaisesti sairastaa diabetesta tai sellaista munuaissairautta, jossa munuaiset päästävät valkuaista virtsaan.

sydän

Onko minun verenpaineeni koholla, miten se arvioidaan?

Ihan yksittäinen mittauslukema ei sentään vielä anna ”verenpaine koholla”- leimaa otsaan, vaan oma verenpainetaso pitäisi arvioida näin:

 • jos mittaat kotona, mittaa 4–7 päivän ajan aamulla ja illalla, aina kaksi mittausta kullakin mittaushetkellä, ja laske näiden keskiarvo
 • jos verenpainetta seurataan terveydenhuollossa vastaanotolla, neljänä eri päivänä tehdyn kaksoismittauksen keskiarvo riittää verenpainetason selvittämiseksi.
 • jos nämä keskiarvot ovat yli 130/85, sitten onkin syytä ryhtyä hommiin. Mitä enemmän koholla, sen rivakammin.
 • poikkeuksen verenpainetason selvittämiseen muodostaa ns. hypertensiivinen kriisi, jolloin verenpaine on yläpaineen osalta yli 200 mmHg tai alapaineen osalta yli 130 mmHg. Tällöin otetaan saman tien yhteyttä päivystykseen, myös vaikka olo olisi ihan normaali.

Miksi verenpaine nousee?

Ensinnäkin iän myötä verenpaine tahtoo jonkin verran nousta. Iän mukana tulevaa verenpaineen nousua taas säätelee perimä ja erityisesti elintavat. Aikaisemmassa blogissa olikin jo juttua perimästä eli automaattisestihan verenpainetauti ei periydy, alttius kylläkin, ja siihen, puhkeaako tauti vai ei, voi hyvästikin paljon vaikuttaa omilla elintavoilla.

Vain n. 5 %:lla kohonneesta verenpaineesta kärsivistä löytyy tutkimuksissa jokin sairaus, mikä aiheuttaa verenpaineen nousua. Eli toisin päin, 95%:lla verenpaineen nousu on pääsääntöisesti seurausta elintavoista. Iso, mutta silti varsin mukavan iso luku, koska tähän voi itsekin vaikuttaa.

Kohonneen verenpaineen riskitekijät

Elintapojen osalta kaikkein tärkeimmät riskitekijät verenpaineen nousulle ovat

 • Runsas suolan käyttö
 • Lihavuus, etenkin vyötärölle kertyvä liikapaino
 • Liikunnan vähäinen määrä
 • Alkoholin runsas käyttö
 • Muita riskitekijöitä ovat mm.
  • Liian vähäinen kasvisten käyttö
  • Lakritsituotteiden runsas käyttö
  • Tupakointi
  • Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö
  • Stressi

Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka kaipaavat rajoitusten ja ohjeiden lisäksi perusteita näihin, esimerkiksi kun suolaa pitäisi vähentää, mikä siinä suolassa nostaa verenpainetta?

Seuraavaan, to 19.9. ilmestyvään Hyvää Elämää- uutiskirjeeseen olenkin kerännyt lisää tietoa siitä, miksi ja miten nämä yllämainitut tekijät nostavat verenpainetta. Esimerkkinä suola; suolassa oleva natrium sitoo kaverikseen vettä. Kun suolaa käyttää reippaammin, vettä tarvitaan enemmän, jolloin virtaavan veren määrä kasvaa. Siitä taas seuraa, aika vahvasti yksinkertaistettuna, että munuaiset joutuvat hommiin poistaakseen ylimääräistä nestettä. Se taas tarkoittaa mm. sitä, että verenkierto pitää patistaa tekemään kovemmin töitä. Vähän kuin höyryveturissa, kun lisää puita tulipesään, höyryn paine putkistossa nousee, vähän samaan malliin käy meilläkin, meillä vaan verenpaine nousee.
Lisää riskitekijöiden vaikutusmekanismeja siis seuraavassa uutiskirjeessä.

Tervetuloa tutustumaan ihmiskehon ihmeelliseen maailmaan!

Olethan jo Hyvää Elämää- uutiskirjeen tilaaja? Hyvää Elämää- uutiskirje on ilmainen, ajankohtaista ja tutkittua terveyteesi ja hyvinvointiisi vaikuttavaa tietoa sisältävä uutiskirje, jota lähetän tilaajille, eli toivottavasti myös Sinulle, säännöllisesti sähköpostitse.

Jos jostain syystä et ole vielä uutiskirjeen jakelulistalla, tilaa uutiskirje viimeistään 23.9. ja saat tuoreimman uutiskirjeen, jossa lisää tietoa verenpaineen riskitekijöiden vaikutusmekanismeista.

Tilaa uutiskirje, tilaajalahjana saat ilmaisen Hyvinvointioppaan!

Rohkeasti mittaamaan!

Nyt sitten rohkeasti mittaamaan omaa verenpainetasoa! Jos tiedät kuuluvasi riskiryhmään joko perimän tai elintapojesi kautta ja verenpaine on vielä normaali, aivan erinomaista! Nyt Sinulla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa siihen, oletko jonakin päivänä verenpainetautia sairastava vai et, ja lähteä muuttamaan elintapojasi suotuisaan suuntaan.

Jos taas verenpaineesi on ylläolevan mittausohjeen mukaisesti mitattuna koholla, sitten vaan luuri käteen tai nettiajanvaraus käyttöön ja varaamaan aikaa terveydenhuollosta. Vielä tässäkin vaiheessa onnistuneilla elintapamuutoksilla moni välttää lääkityksen, mutta tuo pienenpieni 5 % mahdollisuus taustalla oleviin sairauksiin on terveydenhuollossa syytä sulkea pois sekä samalla arvioida muiden mahdollisten verisuonisairauksien vaaratekijöitä.

Jos Sinulla on jo todettu verenpainetauti ja käytät lääkitystä, samaiset elintapa-asiat eli ylläolevien riskitekijöiden välttäminen ovat ihan yhtä tärkeitä. Niillä tehostat verenpainelääkityksen vaikutusta verenpaineeseesi ja samalle teet paljon muutakin hyvää terveydellesi ja myös jaksamisellesi.

Seuraavassa blogissa

Seuraavassa blogissa käydään seikkaperäisesti läpi onnistunutta verenpaineen mittaustapaa ja lähdetään tutkailemaan, mitä kohonnut verenpaine kehossamme ihan käytännössä merkitsee, siis muutakin kun noita mittarin lukemia.

Pysythän siis kuulolla ja hyvää syksyn jatkoa!

Hyvän Elämän terveisin
Anna-Mari

Kirjoittajasta: Olen Anna-Mari Lahtinen, yleislääketieteen erikoislääkäri, työterveyslääkäri ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilainen. Autan Sinua pitämään huolta Sinun terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Lisää tietoa minusta löydät täältä.

Ps. Onko oma terveys ja aivojen hyvinvointi Sinulle ykkösasia? Jos on, tilaa Hyvää Elämää- uutiskirje  ja saat säännöllisesti sähköpostiisi tutkittua tietoa hyvinvointiisi vaikuttavista asioista, lääkärin ja hyvinvoinnin asiantuntijan kirjoittamana.

Vastaa

%d