Minullako verenpaine koholla?!

undefined

Tästä startataan uusi Verenpaine kuntoon!- blogisarja!

Tässä blogisarjassa lähestyn kohonnutta verenpainetta lääkärin näkökulmasta eli tulossa on tutkittua ja hoitosuosituksiin perustuvaa asiaa ja hyvin käytännönläheisiä vinkkejä; tosissaan, mutta ei liian vakavissaan, selko suomenkielellä. Aivan mahtavaa, että olet mukana! Ja jos tiedät kaverin, joka painiskelee kohonneen verenpaineensa kanssa, vinkkaa hänellekin!

Mistä tiedän, onko verenpaineeni koholla?

Tieto kohonneesta verenpaineesta tulee useimmille täysin yllätyksenä tavallisessa rutiinimittauksessa; työterveyshuollossa, ajokorttitarkastuksen yhteydessä, terveyskeskuksen, apteekin tai lääkärikeskuksen ”Käy mittaamassa verenpaineesi”- tilaisuuksissa, tms. Jos se hieman lohduttaa, mistään harvinaisesta ilmiöstä kohonneen verenpaineen kohdalla ei kuitenkaan ole kyse.

undefined

Tutkimusten mukaan suomalaisista aikuisista miehistä lähes kahdella kolmesta ja naisista joka toisella verenpaine on koholla tai siihen on lääkitys. Ja lääkitystä käyttävistä vain 40 %:lla verenpaine on hoitotavoitteessa…

Hyvä niin, jos kohonneet verenpainearvot huomataan silloin, kun siitä ei ole mitään oiretta eli ennen kuin kohonnut verenpaine on alkanut aiheuttaa näkyvää ja tuntuvaa vahinkoa. Kohonnut verenpaine kun on siinä mielessä salakavala vieras omassa kehossa, että se ei yleensä alkuun tunnu olotilassa lainkaan. Sitten varoitus, tulossa on terveysterrorismia…

Ihan todella, todella ikävää on, jos kohonneeseen verenpaineeseen päästään tarttumaan siinä vaiheessa, kun ollaan ensihoitoyksikössä aivoinfarktin oireiden vuoksi, tai kun sydämen rytmi on mennyt sekaisin tai kun sydän kärsii vajaatoiminnasta. Nämä kaikki ovat valitettavasti ihan tavallisia hoitamattoman verenpaineen seurauksia.

Koholla olevaan verenpaineeseen kannattaa siis ihan oikeasti suhtautua vakavasti. Eihän sitä autolla ajoakaan jatka, jos öljyvalo palaa, vaikka kuinka moottori tuntuisi edelleen toimivan moitteetta… Samalla lailla kannattaa suhtautua omaan koneistoon. Kun varoitusvalo palaa, sitten korjaaviin toimiin viipymättä!

Eli toisin päin käännettynä, jos tunnet olosi mainioksi, se ei ikävä kyllä tarkoita välttämättä sitä, että verenpaineesi olisi hyvällä tasolla, toki toivottavasti näin on! Eli mitä yritän kautta rantain vihjailla, mitatkaa aika ajoin verenpainelukemianne, vaikka sillä anopin mittarilla Ja jos arvot ovat koholla, sitten olisi viimeistään aika kääräistä hihat ja ryhtyä hommiin, jotta verenpaine saadaan elimistölle suotuisiin lukemiin.

Kohonnut verenpaine ja perimä, onko mitään tehtävissä?

Jos on käynyt sillä lailla, että olet syntynyt sukuun, jossa lähisukulaisilla on sydän- tai verisuonisairauksia tai aikuistyypin diabetesta, oma elopaino on päässyt nousemaan vuosien saatossa tai tupakkaa tai alkoholia kuluu, olet valitettavasti valmiiksi riskiryhmässä myös verenpainetaudin osalta. Tällöin näitä verenpaineen omahoidon asioita olisi erityisen hyvä ottaa työn alle jo ennen, kuin mittarin lukemat siihen antavat aihetta.

Perimästä välillä ajatellaan, että minkäs teet, sairautta ei voi välttää, tällaiset geenit kun tuli, mutta nykytutkimus tässä kohtaa iskee melkoisia lukuja pöytään. Perintötekijät toki altistavat mm. verenpainetaudille, mutta vähintään yhtä suuressa roolissa sairauksien puhkeamisessa on ympäristötekijät ja omat elintavat.

Tutkimusten mukaan jopa 80 % ennenaikaisista sydän- ja verisuonitaudeista (joihin verenpainetauti siis kuuluu), 40 % syöpätaudeista ja lähes kaikki liikalihavuuden aiheuttamista kuolemista voitaisiin välttää muuttamalla päivittäisiä elintapoja terveelliseen suuntaan. Puhumattakaan terveellisten elämäntapojen erinomaisesta vaikutuksesta ihan yleisen jaksamisen tukena tässä melko hektisessä elämänmenossa. Eli porkkana on toivoakseni asetettu.

Jos Sinulla on todettu kohonneita verenpainelukemia, elintapamuutoksilla saat verenpainearvosi laskusuuntaan ja lisäksi apua hyvin moneen muuhunkin asiaan, jotka tukevat sinun hyvinvointiasi ja auttavat sinua pysymään terveempänä ja myös jaksavampana.

Entä jos verenpainelääkitys on jo aloitettu?

Verenpainelääkkeen säännöllinen käyttö on ehdottoman tärkeää, kun lääkärisi on sitä sinulle suositellut. Mutta lääkehoidonkin aikana elintapamuutokset ovat edelleen hyvin tärkeitä ja niihin kovasti kannustan, muutoin osa elintapamuutosten kautta tulevasta kokonais-jackpotista jää saamatta!

Jos käytät jo verenpainelääkettä, näillä samoilla elintapamuutoksilla myös tehostat lääkityksen tehoa, ovatpa monet päässeet muutosten avulla keventämään, jotkut ihan lopettamaankin verenpainelääkitystään. Älä kuitenkaan muuta tai lopeta lääkitystä keskustelematta siitä lääkärisi kanssa.

Seuraavassa blogissa

Seuraavassa blogissa käydään läpi tarkemmin, mikä on sitten hyvä verenpaine ja mitkä tekijät altistavat kohonneelle verenpaineelle. Elikkä pysythän kuulolla! Ja jos omasta edellisestä verenpainemittauksesta on kulunut tyyliin ikuisuus, käypä mittaamassa!

Hyvän Elämän terveisin
Anna-Mari

Ps. Onko oma terveys ja aivojen hyvinvointi Sinulle ykkösasia? Jos on, tilaa Hyvää Elämää- uutiskirje tästä ja saat säännöllisesti sähköpostiisi tutkittua tietoa hyvinvointiisi vaikuttavista asioista, lääkärin ja hyvinvoinnin asiantuntijan kirjoittamana.

Vastaa

%d