Elintavoilla verenpaine kuriin, ja siinä sivussa leegio muitakin sairauksia!

Blogin lopussa harras avunpyyntö Sinulle, jolla on todettu korkea verenpaine ja olet lähtenyt tekemään tai ainakin saanut ohjeet tehdä elintapamuutoksia. Haluaisitko olla mukana tekemässä kaikkien aikojen valmennusohjelmaa kohonneesta verenpaineesta kärsiville?

Olen viime viikkoina kirjoitellut kohonneesta verenpaineesta ja miten tärkeää olisi, että verenpaine saataisiin elimistölle suotuisiin arvoihin (alle 135/85) mahdollisimman varhain, jotta ikäviltä, huonoimmassa tapauksessa peruuttamattomilta seuraamuksilta vältyttäisiin.

Sosiaalisessa mediassa kun jonkin verran tulee oltua, olen huomannut, että siellä on tänä päivänä tarjolla elintapakoulutuksia jos vaikka mihin lähtöön, ravitsemukseen, liikuntaan, elämänhallintaan, jne liittyen. Omassa lääkärin vastaanottotyössäni törmään välillä tällaiseen ns. osaoptimointiin, mikä oikeasti huolestuttaa. Mikä siinä itseä huolestuttaa, on se, että jääkö “metsä näkemättä puilta”?

Univaikeuksista kärsivän ei ehkä ensimmäiseksi kannattaisi lähteä hyvin intensiiviselle liikuntakurssille, ylipainoisen ei välttämättä kannattaisi ryhtyä kaalisoppadieetille, jos perusasiat, eli ateriarytmi, lautasmalli ja kasvisten syönti ei ole kohdallaan, jne, jne. Oma lääke jokaiseen vaivaan, unohtuuko jotain?

Omassa työssäni osaoptimointi voi tulla vastaan esim. tilanteessa, jossa potilaalla on verenpaine koholla, jonka lisäksi verensokerit aavistuksen nousseet, kolesteroliarvot koholla, ehkä vaa’an lukema ja huonolla tuurilla vielä nukkuminenkin voi olla huonolla mallilla. Ja kaikkiin erikseen löytyy kyllä reseptilääke, ei siinä mitään. Lääkedosetin hankinta tarvittavalla pillerimäärällä saattaa tosin olla hyvinkin tarpeen ja silti itse taustasyihin ei vaikuteta juuri lainkaan.

Verenpaine-, diabetes- tai kolesterolilääkkeet eivät vaikuta unen laatuun, saati huolehdi riittävästä päiväaikaisesta palautumisesta. Ne eivät myöskään tuo ruokavalioon kuituja, vitamiineja ja hivenaineita, joita tarvitaan suoliston hyvinvointiin ja vastustuskyvyn ylläpitoon, jopa useiden syöpäsairauksien ennaltaehkäisyyn. Eikä myöskään vaikuta vaa’an lukemiin. Verenpaine-, diabetes- tai kolesterolilääkkeet eivät myöskään voitele niveliä ja pidä liikkuvuudesta, lihaskunnosta ja tasapainosta huolta. Eivätkä ne vapauta elimistöön mielialaa kohottavia hormoneja, jotka suojaavat ainakin jonkin verran masennus- ja ahdistusoireilta. Eli pikkaisen haiskahtaa osaoptimoinnilta, jos rinnalla ei lähdetä tekemään muutoksia siellä ihan perusarjessa eli omissa elintavoissa.

Tarkennuksena vielä, en ole lääkityksiä vastaan, päinvastoin. Lääkehoito ei tokikaan ole lainkaan saman tapainen juttu kuin homeseinän maalaaminen piiloon. Usein lääkityksen aloittaminen kohonneeseen verenpaineeseen on hyvinkin tärkeää, jotta haitallisia seurauksia hoitamattomasta verenpaineesta ei tulisi.

Mutta samanaikaisesti, olisihan se tosi tärkeää päästä käsiksi siihen itse “vikaan” eli laittaa niitä ihan perusasioita eli elintapoja kuntoon, siinä järjestyksessä ja niillä keinoin, kun se itse kullekin on tarpeen. Samalla hoituisi monen muunkin sairauden ennaltaehkäisy ja hoito.

Esimerkiksi huonosti nukkuvan olisi tärkeää kaikin keinoin saada apua nukkumiseen. Siinä keinovalikossa yksi tärkeä asia on toki säännöllinen liikunta, mutta riittävän kevyellä kuormalla, ettei huonosti palautuva keho ajaudu ylikuormitustilaan. Jo pelkästään unen saaminen kuntoon voi lähteä pudottamaan verenpainearvoja, kun taas ylikuormitustilaan ajaminen ei sitä tee. Ja samalla kun uni paranee, aineenvaihduntaan osallistuva hormonitoiminta lähtee normalisoitumaan ja mieliala kohenemaan. Vastaavia esimerkkejä löytyy vaikka ja kuinka paljon.

Kohonneen verenpaineen elintapahoito ja miten asiat on meillä Suomessa

Kohonneen verenpaineen omahoidon kulmakivet ovat suolan, lakritsin ja salmiakin käytön vähentäminen, painon pudotus, liikunnan lisääminen, terveellinen ravitsemus (DASH-ruokavalio) sekä alkoholin käytön ja haitallisen stressin vähentäminen.

Suomessa n. 2 milj. aikuisella verenpaine on koholla. Elintapojen osalta tilanne näyttää tältä viimeisten tilastojen valossa:
1. Painonhallinta (Lähde Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos) yli 30-v. suomalaisista 25 % on normaalipainoisia lähes joka toinen aikuinen on vyötärölihava
2. Ravitsemus (lähde Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017-tutkimus) Aikuisista suomalaisista 14 % miehistä ja 22 % naisista syö riittävästi kasviksia (500 g/vrk) 79 % miehistä ja 26 % naisista syö liikaa punaista ja prosessoitua lihaa (suositus max. 500 g/viikko) 35 %:lla ruokavaliossa on liikaa rasvaa, 95 %:lla kovia, tyydyttyneitä rasvoja on liikaa (suositus max 10 % vrk:n energiatarpeesta) 70 % saa liian vähän hiilihydraatteja ja kuituja 20 % saa liian vähän vitamiineja (A- ja D-vitamiini, folaatti, B1-vitamiini) naisista 90 %, miehistä lähes jokainen saa liikaa suolaa
3. Liikunta (lähde UKK-instituutti) työikäisistä 20 % liikkuu terveysliikuntasuosituksen mukaan
4. Uni ja palautuminen Aikuisista suomalaisista (lähde Unettomuus- Käypä Hoito- suositus) 1/3 kärsii ajoittaista unihäiriöistä 30-35 % tilapäisistä unihäiriöistä 12 % pitkäaikaisista unihäiriöistä ja 10-15 unihäiriöistä, joilla on vaikutusta toimintakykyyn. Uneton ihminen ei palaudu kunnolla ja on sitä kautta jatkuvassa kuormitus- eli stressitilassa, mikä näkyy myös verenpaineessa.

Firstbeat Oy:n tekemien tutkimusten mukaan lauantai on suomalaisilla kuormittavin päivä viikossa; palautuminen vapaa-aikana ei ole kunnossa joka 4. suomalainen kokee työstressiä työpäivänä pienet palauttavat mikrotauot tahtovat unohtua

Avunpyyntö

Lääkärin työ on itselleni kutsumustyö. Jo ennen kouluikää olen kuulemma ilmoittanut, että minusta tulee isona lääkäri. Vastaanotolla pyrin tekemään parhaani, jotta voin auttaa terveyspulmien kanssa painiskelevia.

Suomessa on noin 2 miljoonaa aikuista, jolla on kohonnut verenpaine. Ja elintapojen osalta olisi vielä paljon tehtävää, myös allekirjoittaneella 🙂 Elintapaohjeita olemme vastaanottokäynneillä jakaneet vuosikymmeniä, niitä on lehdet ja muu media pullollaan, mutta tilastot on karua luettavaa. Jottain siis tarttis tehrä, kuten täällä Turun suunnassa on tapana sanoa ja haluaisin kantaa oman korteni kekoon asian parantamiseksi!

Olisiko Hyvää Elämää seuraajissa pioneerihenkisiä, auttamisesta kiinnostuneita henkilöitä? Olen rakentamassa valmennusta kohonneen verenpaineen omahoitoon eli elintapojen muuttamiseen ja jotta valmennuksesta tulisi maailman paras, toivoisin Teiltä, omasta hyvinvoinnista kiinnostuneet seuraajani, mielipiteitänne siitä, mikä toimii, mikä ei?

Minulla on siis etsinnässä 10-20 henkilöä, jolla on kohonut verenpaine ja jotain kokemusta elintapaohjauksesta, hyvää tai huonoa 🙂 Kaikki kehitystyöhön osallistuneet saavat palkkioksi ilmaisen valmennuksen ja Hyvää Elämää- tuotepaketin.

Kiinnostuitko? Kysymyksiä ja ilmoittautumisia voi laittaa tulemaan anna-mari@hyvaaelamaa.com Ensimmäiset 20 mahtuu mukaan!

Lisää vinkkejä kohonneen verenpaineen omahoitoon kuukausikirjeessä. Kuukausikirjeen pääset tilaamaan tästä. Liittymislahjana saat Hyvinvointioppaan!

Mukavaa marraskuun alkua kaikille!
Hyvinvointiterveisin
Anna-Mari

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: