Hyvää Joulua ja ennakkotietoa tulevasta

On jälleen tullut se aika vuodesta, jolloin on hyvä hetkeksi pysähtyä ja rauhoittua; toisaalta vetää yhteen kulunutta vuotta ja samalla hiljalleen kääntää katsetta kohti tulevaa.

Ensi vuonna meiltä onkin tulossa jotakin todella mielenkiintoista ja uutta! Hyvää Elämää- vuosi 2019 alkoi tavoitteiden parissa eli miten onnistua omissa tavoitteissaan ja siitä jatkoimme unen, terveellisen ravinnon ja terveysliikunnan teemoilla. Näin rakensimme oman hyvinvoinnin talollemme jykevää sokkelia, sellaista, jonka päälle oman Hyvän Elämän menestyksellinen rakentaminen on mahdollista. Ensimmäisen vuosipuolikkaan blogit löydät täältä.

Kesän jälkeen lähdimme kantamaan omaa korttamme kekoon WHO:n lanseeraamaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on laskea kohonnutta verenpainetta sairastavien osuutta kansainvälisesti 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Miksi WHO on moiseen hankkeeseen lähtenyt, saati minä itse, ja miten hyvin kansainvälinen tavoite sopii suomalaisten terveystilanteeseen? Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti eniten sairastavuutta ja menetettyjä terveitä elinvuosia aiheuttava riskitekijä. Siitäkin huolimatta, että kohonnut verenpaine varsin harvoin tuntuu omassa olossa miltään, ei-toivottu sydän- tai verisuonitapahtuma voi olla jopa ensimmäinen merkki korkeasta verenpaineesta.

Suomessa tilanne ei ole muita maita parempi; 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista, joiden verenpaine on koholla, vain juuri ja juuri puolet on lääkehoidossa. Ja lääkehoidossa olevista alle puolet on verenpaineen osalta hoitotavoitteessa.

Verenpaineesta lähdin bloggailemaan alkusyksyllä, mm. mistä kohoneen verenpaineen kohdalla on kyse, miten verenpainetta mitataan ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Näitä blogeja pääset lukemaan täältä.

Nämä luvut aktivoivat minussa lääkärinä halun auttaa ja olla tukena, jotta mahdollisimman harva, mielellään ei kukaan, päätyisi tilanteeseen, jossa hoitamaton tai riittämättömästi hoidettu verenpaine aiheuttaisi lisäsairastumista ja vähentäisi terveiden elinvuosien määrää.

Mikäli hoitava lääkärisi on katsonut verenpainelääkityksen tarpeelliseksi, sitä se silloin on, eikä lääkitystä ole syytä lähteä muuttamaan/vähentämään keskustelematta oman lääkärin kanssa. Mutta elintapojen tuunaamista ei sovi unohtaa.

Elintapoja kohentamalla kun on mahdollista saada verenpainetta merkittävästi alaspäin, joko vaikuttamalla suoraan verenpaineeseen tai välillisesti, esim. suolan käytön rajoittaminen; se paitsi laskee suoraan verenpainetta, se myös tehostaa verenpainelääkityksen vaikutusta. Mikä parasta, samat elintapamuutokset ennaltaehkäisevät aikuistyypin diabetesta, parantavat suoliston ja aivojen hyvinvointia ja vastustuskykyä sekä pitävät nivelet liikkuvina ja mielialan korkealla. Paljon siis voitettavaa 🙂

Lääkärinä verenpainelääke-reseptin kirjoittaminen on sinänsä helppoa ja hoidon toteuttaminenkin potilaalle yleensä aika vaivatonta, monien verenpainelääkkeiden kanssa tabletti päivässä riittää. Tapanani on keskustella potilaani kanssa aina myös elintapa-asioista ja silloin tunnen jo suurta riittämättömyyttä; tähän pätee hyvin sanonta, “helppo sanoa, vaikeaa toteuttaa”, etenkin jos muutettavia asioita on useampia tai jos elämässä on muitakin haasteita.

Elintapa-asioihin liittyy myös jonkin verran väärinkäsityksiä. Esimerkiksi suolan käytön kohdalla keskustelu usein kääntyy siihen, paljonko tulee itse lisättyä suolaa valmiiseen ruokaan. Vaan kun 80 % saamastamme suolasta on piilosuolaa eli tulee ikäänkuin annettuna, jos piilosuolan lähteet eivät ole tiedossa. Tai verenpainetta alentava liikunta; se ei vaadi “urheilua” vaan terveysliikunta riittää.

Nämä ajatukset mielessä lähdin pohtimaan, miten käytännössä voisin auttaa ja olla tukena elintapojen tuunaamisessa. Yhdessä vapaaehtoisten, kohonneita verenpainearvoja omaavien henkilöiden kanssa lähdimme keskustelemaan, millaista ohjausta he ovat elintapojen osalta saaneet, minkälaisia toiveita ohjauksen osalta on ja mitkä asiat voisivat auttaa onnistumaan elintapamuutoksissa. Haluan tätäkin kautta esittää mitä lämpimimmät kiitokset apunani olleille vapaaehtoisille arvokkaista näkemyksistä ja kehitysehdotuksista!

Ja näin syntyi aivan uudenlainen konsepti, Verenpaine kuntoon!-valmennus, joka yhdistää elintapamuutoksessa verkkovalmennuksen ja henkilökohtaisen, lääkärin osaamisella annettavan tuen , jokaisen kohdalla huomioiden yksilölliset tarpeet. Valmennuksesta lisää infoa heti tammikuussa 2020!

Suomessa on yli kaksi miljoonaa aikuista, jolla verenpaine on koholla. Oletko Sinä tai sinulle rakas ja läheinen henkilö yksi heistä? Tammikuussa starttaa aivan uudenlainen valmennuskonsepti, jonka avulla onnistut elintapojen tuunaamisessa, ilman stressiä aikatauluista tai liian monesta, samanaikaisesti huomiota vaativasta asiasta.

Valmennus tapahtuu pääosin verkossa, mutta yksilöllisesti ja omat tarpeet huomioiden. Kiinnostuitko? Seuraa Facebook-postauksiamme, lisää infoa on tulossa alkuvuonna.

Hyvää Elämää- uutiskirjeen tilaajana saat valmennuksen tammikuun 2020 loppuun asti -10 % alennuksella. Mikäli uutiskirje ei tule Sinulle vielä, pääset tilaamaan sen tästä.

Toivottavasti vuosi 2019 on kohdellut Sinua hyvin. Nyt on aika rauhoittua Joulun viettoon ja toivonkin Sinulle mukavaa Joulun aikaa! Viime hetken lahjavinkkejä kerro läheisellesi, miten tärkeä hän Sinulle on ja kutsu hänet tilaamaan Hyvää Elämää- uutiskirje, jonka mukana hän saa tietoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista ja tammikuussa -10% alennusta Verenpaine kuntoon!-valmennuksesta.

Hyvää Elämää jää nyt joulun viettoon ja palaamme upouuden Verenpaine kuntoon!- valmennuksen kanssa asiaan tammikuussa!

Oikein hyvää ja rauhallista Joulua ja Hyvän Elämän makuista uutta vuotta 2020!

Hyvinvointiterveisin
Anna-Mari

Anna-Mari Lahtinen
Yleislääketieteen erikoislääkäri, työterveyslääkäri
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija

Vastaa

%d