Vähäsuolaisia tuotteita etsimässä?

Korkea verenpaine on maailmanlaajuinen ongelma ja mm. WHO:n työlistalla. Suurimpia esteitä verenpainetason alenemiselle ovat WHO:n mukaan liiallinen suolan saanti, ylipaino ja liian vähäinen liikunta. Myös liiallinen alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta.

Tutkimusten mukaan vuonna 2017 yli 95 prosenttia 18–74-vuotiaista käytti liikaa suolaa. Verenpainetasoja alentamalla taas olisi mahdollista saada estettyä sairastuminen sydän- ja verisuonisairauksiin eli sepelvaltimotautiin ja aivoinfarktiin ja näin myös parantaa lukuisien ihmisten terveyttä ja elämänlaatua, myös täällä Suomessa.

Minulla on ollut viime viikkoina ilo keskustella monien verenpainetautia sairastavien ihmisten kanssa elintapahoitoon liittyvistä asioista. Lämmin kiitos vielä tätäkin kautta kaikille avusta ja arvokkaista mielipiteistä ja ehdotuksista!

Näiden keskustelujen pohjalta olen rakentamassa Verenpaine kuntoon! -valmennuskurssia, jonka tavoitteena on tukea Sinua, jolla on todettu kohonneita verenpainelukemia tai verenpainetauti, onnistumaan elintapamuutoksissa.

Valmennuksessa käsiteltävät elintapa-asiat ovat suureksi avuksi myös mm. mikäli kolesteroliarvot tai verensokeriarvot ovat koholla, painonhallinta on haasteellista tai mielialaoireet haittaavat arkea. Samaiset elintapamuutokset parantavat lisäksi vastustuskykyä.

Suola ja verenpaine

Suolan käytön vähentäminen on yksi nopeimpia keinoja saada verenpainearvot laskuun. Suolan saantisuositus on enintään 5 g/vrk, kun nykyisin suomalaiset miehet käyttävät suolaa n. 10 g ja naiset n. 7 g päivässä.

Suolasta suurin osa tulee ns. piilosuolana. Merkittävimmät piilosuolan lähteet ovat pääruuat ja voileivät eli leipävalmisteet, leivän päälle tulevat levite, leikkeleet ja juustot. Tämän päälle vielä muut lihatuotteet, mausteseokset, suolaiset naposteltavat, säilykkeet ja maustekastikkeet, ja iso osa piilosuolan lähteistä alkaa olla listattuna.

Olen paraikaa rakentamassa suolan käyttöä koskevaa valmennusosiota osana Verenpaine kuntoon!- valmennusta. Tätä silmällä pitäen olen suunnitellut ottavani kuvia normaalisuolaisista tuotteista ja niiden vähäsuolaisemmista vaihtoehdoista.

Tämä ajatus kirkkaana mielessä suuntasin eilen työpäivän jälkeen kohti isompaa markettia ja etsimään vähäsuolaisten tuotteiden hyllyjä. Vaan en löytänyt, mutta sain huomata, että ei tuo vähäsuolaisemman vaihtoehdon valinta olekaan ihan hirmu helpoksi näemmä tehty 🙁

Kokemuksia kauppareissulta

Leipäosastolla oli kauniisti eroteltuna vaaleat ja tummat leivät, raakavalmisteet, vastapaistetut ja gluteiinittomat, mutta ei sitten niitä vähemmän suolaisia versioita.

Sama kokemus leikkeleosastolla, enkä vieläkään tiedä, löysinkö loppuviimeksi vähiten suolaa sisältävää leikkelettä. Leipiä en yksinkertaisesti sitten lähtenyt edes vertailemaan, erilaisia leipiä oli niiiin paljon, yhtään sydänmerkkiä ei kuitenkaan osunut silmään.

Mutta juustotiskillä helpotti! Valio on kehittänyt ValSa-tuotelinjan, joka yksiselitteisesti kertoo , että ValSa-merkityssä tuotteessa on vähemmän suolaa. Se osasto hoituikin kädenkäänteessä 🙂

Siirryin seuraavaksi mausteosastolle. Suoloilla on keskenään eroa; esim. merisuola ja ruususuola ovat melkein puhdasta suolaa, kun taas mineraalisuoloissa natrium-pitoisuus vaihtelee 30-57 %:n välillä. Natrium on juuri se ainesosa, mitä kohonneesta verenpaineesta kärsivän on syytä välttää ja muidenkin kannattaa käyttää harkiten. Eli mitä isompi luku purkin kyljessä on sen suhteen, paljonko vähemmän natriumia ko suolassa on, sitä suositeltavampaa kohonneesta verenpaineesta kärsivän on tarttua juurikin siihen tuotteeseen.

Eilisen kaupassa käynnin, johon siis meni tolkuttomasti aikaa melko laihoin lopputuloksin, perusteella uskaltaisin sanoa, että ei ole ihan helppoa lähteä valitsemaan niitä vähemmän suolaisia vaihtoehtoja. Erityiskiitos lähtee tässä kohtaa Valiolle ja haaste kauppiaille; saataisiinko vähäsuolaisille tuotteille omat hyllypaikat? Positiivisena antina reissusta oli toki se, että sain jälleen paljon uusia ideoita, mitä Verenpaine kuntoon! – valmennuksen suolaosioon otetaan mukaan 🙂

Kurkkikaa siis tuoteselosteista suolapitoisuuksia ja jos sitä ei löydy, sana natriumkloridi tarkoittaa suolaa, jota kannattaa siis käyttää harkiten. Uudesta valmennuksesta on tulossa lisää infoa mm. blogeissa ja kuukausikirjeessä.

Hyvinvointiterveisin Anna-Mari

Ps. Olethan muistanut Hyvää Elämää – kuukausikirjeet? Viimeisessä kuukausikirjeessä oli aiheena Uni ja palautuminen. Aivolepo, joka kiireisessä elämänrytmissä voi unohtua tai jäädä vähälle huomiolle. Ja asia, joka voi olla monella se suurin hyödyntämätön voimavara, jotta voi menestyä itselleen tärkeissä asiossa.
Kuukausikirjeen pääset tilaamaan tästä tai laittamalla minulle sähköpostia anna-mari@hyvaaelamaa.com. Jos teet tilauksen marraskuun loppuun mennessä, saat paluupostissa linkit myös aiempiin kuukausikirjeisiin 🙂

Kirjoittajasta
Olen yleislääketieteen erikoislääkäri ja työterveyslääkäri. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on minulle kaiken lähtökohta ja olen sen mitä innokkain puolestapuhuja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: