“Time-in” – mitä se on?

Huomaatko ajoittain, että aivosi askartelevat jossain ihan muualla kuin missä itse olet fyysisesti? Onko peräti läheinen saanut kysyttyä, että kuunteletko? Allekirjoittanut ainakin nostaa käden ylös tunnustuksen merkiksi…

Kiireisessä tai muutoin stressaavassa elämäntilanteessa saattaa käydä niin, että aivot jäävät Suorittaa!- asetuksiin ja tässä hetkessä läsnäolo unohtuu.  Tämän seurauksena keskittymiskyky, luovuus ja oppiminen tahtovat saada siipeensä. Ja onhan sillä vaikutusta myös mielen hyvinvointiin.

Tämä blogi käsittelee läsnäoloa ja on jatkoa blogisarjaan, jossa käyn läpi David Rockin ja Daniel J. Siegelin kehittämää henkisen terveyden lautasmallia. Vähän kuin ruokavalion lautasmallissa, henkisen hyvinvoinninkin kannalta olisi hyvä, että jokaisessa päivässä olisi kutakin osasta edes vähäsen. Uni tosin on osasista sellainen, mitä tarvitaan paljon, siitä lisää seuraavassa blogissa. Aiemmat henkisen hyvinvoinnin lautasmallista kertovat Playtime- ja Downtime- blogit löydät täältä.

Tänään aiheena on läsnäolo, ”Time-in”. Tällä tarkoitetaan sitä aikaa, jolloin rauhassa pohdimme, mitä meille juuri nyt kuuluu, eri aisteja hyödyntäen. Mitä näemme ja kuulemme, mitä tuoksuja haistamme, mitä makuja ja tunteita tunnemme, mitä ajattelemme, ihan sellaisina kuin asiat on. Kuulostaa meditaatiolta, ja se onkin yksi läsnäolon muoto. Toivottavasti niskahiukset eivät tässä kohtaa nousseet pystyyn, meditaatioon kun tuntuu liittyvän monenlaisia ennakkoajatuksia. Itse ajattelen, että “Time-in” on pieneksi hetkeksi pysähtymistä, mikä tekee oikeasti hyvää, kannattaa kokeilla. Ja muuten, väittävät, että elämässään menestyneillä ihmisillä tämä kuuluu päivittäisiin rutiineihin. 

Läsnäolo kuulostaa helpolta, mutta ei sitä ole, ainakaan itselleni. En väitä olevani ollenkaan mestari tässä, mutta koko ajan treenataan ja mielenkiintoisia havaintoja on oppiessa tullut tehtyä. Viimeksi eilen huomasin hämmästeleväni lähikalliolla kasvavaa jäkälää, miten paljon sitä oli ja miten hienolta se auringossa näytti. Samassa paikassa ollaan asuttu jo yli 20 v, ja ihan varmaan jäkälä on siellä ennenkin ollut, ei vaan ole tullut huomattua, kun lenkillä ajatukset ovat ehkä seilanneet jossain muualla…

Miten “Time-in”- taitoa voi harjoittaa?

Itselleni jostain syystä luonto toimii parhaiten ja alla olevalla videolla hieman maistiaisia, miksi. Äänet kannattaa laittaa kunnolla päälle. Video on otettu tänään aamupäivällä; linnut laulaa, aurinko paistaa, taivas on sininen. Tuulee kyllä paljon… Polulla tuoksuu kevät, tiedättehän sen mukavan tuoksun? Kaikki aistit ovat käytössä, tosin mitään syötävää tai juotavaa ei tullut otettua mukaan. Ehkä huomenna aamulla kahvia termariin? Lisäksi ulkona luonnossa tulee myös sellainen fiilis, että juuri nyt luonnossa on kaikki hyvin ja kevät ja kesä tekee tuloaan. Elämä jatkuu.

Testailin eilen myös läsnäolevaa pyykin kuivumaan laittamista (heh, mikä ilmaisu…). Miltä ne vaatteet tuntuvat, miten hyvä tuoksu pesun jäljiltä niistä lähtee ja miten kivalta näyttää (ja tuntuu), kun ne on siististi kuivumassa. Eli ei tuon läsnäolon tarvitse olla mitään arkitekemistä kummempaa, muistaa vaan pitää kaikkia aisteja käyttäen huomion siinä, mitä on juuri nyt tekemässä. Seuraava asia, minkä aion ottaa työn alle, on syömiseen liittyvät asiat. Itselläni on mm. paha tapa nauttia aamupala lehteä lukien, ja mietin, että huomenna pitää laittaa nämä peräkkäin. Miltä se aamupuuro mustikoiden kanssa mahtaa maistua, jos siihen oikeasti keskittyy? Toivottavasti hyvältä, tähän mennessä ainakin siinä lukemisen ohessa on maistunut 😉

Keräsin tähän myös pari linkkiä erilaisiin läsnäoloharjoitteisiin. Monen otsakkeessa lukee mielenterveys, sitä ei kannata kavahtaa. Kyseessä on mielen terveyden, ja tässä tarkoituksella välilyönti, ja hyvinvoinnin harjoitteita, ihan siinä kuin lenkkeily vahvistaa fyysistä kuntoa. Eli oikein hyviä, vaikka ei olisi mitään sairautta taikka oiretta 🙂

TYYNI – Hyväksyvä tietoinen läsnäolo; erikoissairaanhoidon ylläpitämällä Terveyskylän sivustolla, jossa hyvin paljon muutakin luotettavaa terveystietoa.

Oiva – Harjoitukset. Tietoinen läsnäolo

Mieli – Suomen Mielenterveys ry, harjoitukset. Täältä löytyy mm. Hyvän mielen metsäkävelyt- videoita, jos itsellä ei ole mahdollisuutta lähteä metsään käyskentelemään.

Miten Sinulla “Time-In”- osio toimii? Onko jotain hyväksi havaittuja vinkkejä, joita haluaisit jakaa? Kirjoittele blogin tai Facebookin kommenttikenttään 😊

Vastaa

%d