Tavoitteista totta, vaihe 1.

Seuraavassa blogisarjassa aiheena on omien unelmien saavuttaminen. Tekniikan opin aikoinaan Brian Tracyn kirjoittamasta “Eat that frog”- kirjasta, mikä on muuten hyvä lukuvinkki ylipäätään tavoitteellisuudesta kiinnostuneille. Tätä tekniikkaa olen kokemuksen myötä hieman muokkaillut ja havainnut asiakkaideni kanssa mallin hyvin toimivaksi, oli kyse sitten kuntoutus-asiakkaan terveydentilalle sopivan työn pohdinta, lääkärinvastaanotolla elintapaohjaus tai työterveysasiakkailla mielekkään työn pohtiminen tai vaikkapa lukiota päättelevän nuoren uraohjaus, tai mitä nyt ylipäätään haluaisi saavuttaa, menetelmä toimii!

Jotta tavoitteissa on mahdollista onnistua, niiden pitää olla “SMART” eli riittävän tarkkoja, mitattavissa tai seurattavissa olevia, saavutettavia, realistisia ja vieläpä oikea-aikaisia. Tähän harjoitukseen kannattaa käyttää aikaa, ja tehdä kartta kohti omaa unelmaa useammassa erässä. Myös tässä blogisarjassa etenemme yksi vaihe kerrallaan. Tervetuloa mukaan matkalle kohti omia unelmia!

Vaihe 1. Mieti, minkä unelman/tavoitteen haluaisit saavuttaa 2-5 vuoden kuluessa?

Tätä vaihetta varten tarvitset 5-10 pientä paperilappua. Sulje silmäsi ja anna unelmille siivet. Kuvittele itsesi 2-5 vuoden päähän, tilanteeseen, jossa olet jo saavuttanut tavoitteesi. Missä olet, mitä teet? Kirjoita ajatuksesi nykyaikamuodossa, tyyliin “Jaksan paremmin”, “Juoksen maratonin”, “Olen hyvässä kunnossa”, “Murehdin vähemmän”, “Työskentelen xx yrityksessä”, tms. Kun kirjoitat tavoitteesi nykymuotoon, saat samalla oivan keinon tarkistaa, onko tavoite realistisesti saavutettavissa.

Jos unelmia tuntuu olevan vaikea löytää, voi lähteä miettimään aiempiakin unelmia, tuntuvatko ne edelleen houkuttelevilta? Onko Sinun omassa arvo-maailmassasi jotakin sellaista, mikä auttaisi löytämään omia unelmia? Joskus pieni kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa voi auttaa ajatusten syntymisessä. Tarvittaessa pohdintaa voi toki myös siirtää tuonnemmaksi, jos unelmien miettiminen tuntuu kovin hankalalta.

Kirjoita unelmat ylös, 1 unelma/lappu. Ja muistathan tässä kohtaa miettiä juurikin omia tavoitteitasi ja unelmiasi, ei muiden, vaan nimenomaan Sinun. Jos tavoitteesi tekee muutkin tyytyväiseksi, se on bonus, mutta itse tavoitteen tulee palvella ensisijaisesti Sinun omaa hyvinvointiasi ja Hyvän Elämän kokemusta.

Kun olet saanut 5-10 unelmaasi kirjattua, on aika ottaa aikalisä ja laittaa laput talteen ja asia hautumaan 1-2 yön yli. Huomenna sitten siirrymme menetelmän toiseen vaiheeseen.

Tsemppiä pohdintoihin!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: