Tavoitteista totta, vaihe 3.

Tervetuloa jatkamaan matkaa kohti tavoitettasi! Mikäli olet tulossa nyt mukaan matkalle, käythän lukemassa aiemmista blogeista vaiheet 1. ja 2.. Näin varmistat oman tavoitteesi onnistumisen.

Edellisessä blogissa oli jo hieman puhetta reitistä kohti tavoitetta. Reitin rakentamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jahka tavoite on hahmottunut, monilla tahtoo olla todella kiire lähteä sitä toteuttamaan. Yleensä matkalla on kuitenkin muutamiakin asioita, jotka pitää ensin saada järjestykseen, ennen kuin tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Ja useamman asian työstäminen samaan aikaan on hankalaa.

Otetaanpa esimerkiksi painonhallinta. Tavoitteena on pudottaa painoa 10 kg. Kova työstressi, ei nuku kovin hyvin, työpäivän jälkeen ei juuri jaksa tehdä mitään. Olisitteko valmiit laittamaan panokset pöytään, onnistuuko painon hallinta, jos 1. huonoa nukkumista ja 2. työstressiä ei hoideta ensin kuntoon? Vähän samaan tapaan kuin talon rakentaminen. Ensin pitää varmistaa, että perusta on tehty kunnolla, ennen kuin alkaa viritellä kattotuoleja paikoilleen.

Seuraavaksi siis mietimme, mitä pitää tapahtua, jotta tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.

Vaihe 3. Reitin suunnittelu

2. vaiheen avulla tavoite on nyt selvillä. 3. vaiheessa tarvitaan taas kynää ja paperia. Mieti tavoitettasi ja mitkä kaikki asiat voivat vaikuttaa sen saavuttamiseen. Kirjaa näitä asioita ylös siinä järjestyksessä, kun niitä tulee mieleen, ranskalaisilla viivoilla. Riippuen tavoitteesta, näitä viivoja voi olla useitakin.

Kun olet mielestäsi löytänyt tavoitteen saavuttamiseen vaikuttavat asiat, seuraavana tehtävänä on laittaa ne järjestykseen. Eli mitä pitää tapahtua ensin, jotta seuraava vaihe voi tapahtua, jotta taas seuraava vaihe voi tapahtua, jne. Numeroi listassa olevat asiat tämän mukaisesti; numero 1 on se asia, mistä lähdet liikkeelle.

Miksi näin? Kun jaat päätavoitteesi osatavoitteisiin, paitsi että tavoitteesi toteutuu, saat matkan varrella useita välipalkintoja, jotka edelleen vahvistavat uskoasi tavoitteen saavuttamiseen. Positiivisten asioiden kierre alkaa syntyä. Vaihtoehtonahan oli kokeilla jättiloikkaa kohti tavoitetta, mikä suurimmalla osalla päättyy pettymykseen ja samalla kolhaisee uskoa omaan tekemiseen, jolloin kynnys yrittää uudelleen tahtoo kasvaa korkeaksi.

Nyt puuttuu enää yksi vaihe ja tavoitekartta on valmis! Seuraavassa blogissa huomenissa tästä lisää. Seuraavassa blogissa myös kuvana, minkälaisella pohjalla asiakkaiden kanssa teemme tätä karttaa.

Tsemppiä vaiheiden pohdintaan!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: