Tavoitteista totta, vaihe 4.

Suunnitelma oman tavoitteen saavuttamiseksi alkaa olla hienosäätöä vailla valmis. Hienoa, että olet lähtenyt tälle matkalle mukaan!

Työssäni tapaan ihmisiä, joilla suunta, minne haluaa, on päässyt karkaamaan. Työ saattaa maistua jossain määrin puulta, elintapamuutoksissa ei oikein enää tiedä, mistä päästä lähtisi liikkeelle, tai mikä tavallisinta, samanaikaisesti on useita asioita, jotka kaipaisivat pientä muutosta. Ja kun asioita on monta, mikään ei tahdo edetä. Näissä tilanteissa tavoitteen kirkastaminen (SMART, ks. vaihe 1 ja 2 aiemmissa blogeissa) ja tavoitteen saavuttamiseksi tarvittavien välitavoitteiden laatiminen (ks. vaihe 3.) auttavat erittäin hyvin selkiyttämään ajatuksia. Useampi välitavoite ja niiden saavuttaminen, yksi kerrallaan ja etukäteen määritetyssä järjestyksessä, vahvistaa omaa luottamusta siihen, että päätavoite on saavutettavissa. Jokaisen välietapin saavuttaminen on juhlan paikka!

Suunnitelmasta puuttuu enää yksi palanen eli aikataulu. Ota siis suunnitelmasi uudelleen esille ja määrittele kullekin välietapille realistinen aikataulu. Tässä kohtaa maltti on valttia, mieluummin väljempi kuin liian tiukka aikataulu. Aikatauluun (ja joskus myös välietappeihin) on hyvä suhtautua joustavalla mielellä. Elämässä sattuu ja tapahtuu ja aikataulua voi tarvittaessa venyttää tai jotakin välietappia hienosäätää elämäntilanteeseen paremmin sopivaksi. Ei haittaa.

Nyt sitten katse kohti matkan ensimmäistä etappia! Malta antaa seuraavien etappien odottaa vuoroaan. Jos etapeista tuli isohkoja, myös ne voi koko matkan tavoin pilkkoa pienempiin osiin. Näin saat riittävän usein onnistumisen kokemuksia ja matkan teko kohti ​​tavoitetta etenee sujuvasti. Ja muistathan, jos joudut pitämään pienen tauon tavoitteen eteen ponnistelussa, se ei haittaa. Voit jatkaa matkaa, kun ajankohta on siihen sopiva.

Ohessa vielä piirroksena kaikki matkan vaiheet. Olisi todella mukavaa saada palautetta, miten suunnittelu sujui, miltä ohjeet tuntuivat, tai mitä vain palautetta tulee mieleen. Laita kommenttia alle kommenttikenttään tai sähköpostitse anna-mari@hyvaaelamaa.com.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: