Uusi vuosi, uudet kujeet

December 29, 2016

 Vuoden vaihde on kautta aikojen ollut aikaa, jolloin arvioidaan menneen vuoden tekemisiä ja pohditaan tavoitteita tulevalle vuodelle, enemmän tai vähemmän tosissaan. Rakettien poksahdellessa ja kuohujuomalaseja kilistellessä luvataan itselle, joskus ihan ääneen läsnäolijoillekin, uutta alkua; painonhallintaan, kuntoiluun, työhön, rahankäyttöön, ihmissuhteiseen, tms. liittyen. Hyviä ja tulevaa terveyttä tukevia lupauksia kaikki!

Se, mitä ei ehkä tule juhlinnan keskellä miettineeksi, on toteutusvaihe. Ajattelenko toiveitani lupauksina, ilmaan heitettyinä haaveina vai pysyvinä elämäntapamuutoksina? Toteutumisen kannalta voisi olla parasta miettiä niitä kokeiluina. Miksi näin, siitä lisää alla.

Uuden vuoden lupausten lyhyt historia

 Ihan meidän sukupolvemme juttu uudenvuoden lupaukset eivät ole. Jo 4 000 vuotta sitten Babyloniassa sitouduttiin uutena vuotena palauttamaan lainatut työkalut takaisin. Meillä Suomessa oli aiemmin tapana juhlia uutta vuotta kekrinä, ja juhlintaan kuului erilaisten ennusmerkkien tulkinta. Aattoiltana saatettiin saunan jälkeen heittää vasta saunan katolle ja vastan asennosta ennustettiin tulevaa. Heiniä saatettiin heittää kattoon. Mitä enemmän olkia jäi katto-orsille, sitä parempaa onnea sen uskottiin tietävän tulevalle vuodelle.

 Hieman uudempaa versiota ennustamisesta edustaa tinakenkien valaminen. Kylmään veteen kaadettu sula tina jähmettyy sattumanvaraisesti erimuotoisiksi kappaleiksi, joita katsomalla arvaillaan tulevaisuutta. Jos esimerkiksi jähmettymään on tullut koristeellista pitsimäistä osaa, sen kuvitellaan merkitsevän rahan tuloa alkavana vuonna. Tyypillisiä kuvia ovat laivat (voivat merkitä myös matkustusta), henkilöt (tulevat puolisot), talot ja eläimet (esimerkiksi tuleva kotieläin).

Lupauksesta onnistumiseen

 Vaikka olisi tosi mukavaa heittäytyä onnen ja ennustusten varaan, varmemmin lupauksensa saa kuitenkin pidettyä, jos uhraa hetkisen sen pohdintaan, miten tavoitteen voi saavuttaa.

Uuden vuoden lupauksissa (ja elämäntapamuutosten onnistumisessa yleisemminkin) onnistuminen useimmiten tarkoittaa olemassa olevasta tavasta luopumista tai sen muokkaamista.

 Muutama sananen tavoista, joita ei ihan kauheasti tule päivittäin mietittyä. Tapahan on sellainen, jonka tarkoitusta ja mielekkyyttä ei enää ensimmäisen myönteisen kokemuksen jälkeen mieti, vaan enemmän kyse on rutiineista. Tämä taas käytännössä tarkoittaa sitä, että omia tapojaan ei tule edes kyseenalaistettua, mikäli niitä ei aika ajoin pysähdy tarkastelemaan. Tavassa on kyse silmukasta, jossa ärsykkeestä seuraa toiminta ja toiminnasta palkinto. Joskus voi käydä niin, että toiminnasta muodostuu hyvinvoinnin kannalta haitallista ja tavan muuttamisessa tai muokkaamisessa onnistuu parhaiten, kun keksii miten saman palkinnon voisi saada erilaisella, enemmän hyvinvointia tukevalla toiminnalla. Tästä silmukasta ja tavan muodostumisesta yksi esimerkki: olen väsynyt (ärsyke) raskaan työpäivän jälkeen ja heittäydyn sohvalle (toiminta) ja pikkuhiljaa tunnen oloni rentoutuneeksi (palkinto). Väsymyksen tunnetta vähentäisi ihan yhtä tehokkaasti (jos ei peräti tehokkaammin) reipas kävelylenkki ulkoilmassa, josta seuraa sama palkinto rentoutumisen muodossa, lisänä liikunnan vapauttamat mielihyvähormonit. Sama ärsyke ja sama palkinto, vain välissä oleva toiminta on hyvinvoinnin kannalta hyvinkin erilaista.

 Omia tapojaan on siis hyvä aina välillä pysähtyä miettimään ja tarkistaa, onko tapaan ja palkinnon saamiseen liittyvä toiminta edelleen tarkoituksenmukaista. Jos ei, toimintaa kannattaa lähteä systemaattisesti vaihtamaan toiseen, tai ainakin muokkaamaan paremmin terveyttä ja hyvinvointia tukevaan suuntaan.

 Tapojen muuttamiseen pätee kuitenkin kultainen sääntö (Charles Duhigg): ”Jos yrität muuttaa kerralla liian monta asiaa, et todennäköisesti onnistu. Elämää ja maailmaa voi muuttaa vain tapa kerrallaan.” Tälle kultaiselle säännölle löytyy hyvin luontainen selitys omista aivoistamme. Osana meidän selviytymisgeenistöämme aivomme tyypillisesti etsivät sellaisia toimintoja, joilla ne rasittuvat mahdollisimman vähän. Siksi aivomme rakastavat rutiineja ja tapoja, ja rasittuvat, kun tapoja yrittää lähteä muuttamaan. Mitä useampia tapoja yrittää muuttaa kerralla, sitä enemmän aivot rasittuvat ja sitä todennäköisempää on, että pieleen menee.

 Onnistumisen kannalta tahtotilan lisäksi on hyvä pohtia myös omien voimavarojen riittävyyttä. Jos elämäntilanne on jo valmiiksi haastava (=aivot ovat jo kuormitustilassa), tavoitteita kannattaa pohtia huolella ja lähteä pienemmillä muutoksilla liikkeelle. Maltillisemmilla tavoitteilla muutokset eivät ehkä toteudu ihan niin nopeasti, mutta toteutuvat kuitenkin.  Vaikka voimavarat olisivat aivan tapissaan ja energiaa vaikka muille jakaa, silti on hyvä ottaa vain yksi tavoite kerrallaan työn alle ja senkin osalta suunnitella väliaskelmat tavoitteeseen pääsemiseksi.

 Miksi sitten tapojen muuttamista kannattaa ajatella kokeiluna? Palaamme takaisin aivojen ihmeelliseen maailmaan. Pysyvä muutos tuntuu ja maistuu isommalta urakalta kuin kokeilu, eikö vain? Lisäksi kokeilu antaa luvan myös tavoitteen uudelleen tarkasteluun, mikäli tavoitteen saavuttaminen alkaa osoittautua ylivoimaiseksi. Pysyvän muutoksen ajattelumallilla tämä tilanne merkitsisi epäonnistumista, mikä meille ihmisille on luontaisesti negatiivisia tuntemuksia aiheuttava kokemus. Kokeilu-tyyppinen suhtautuminen antaa siis aivoille enemmän mielenrauhaa.

Haluaisitko tulevana vuonna pysyä uuden vuoden lupauksessasi, mutta onnistuminen mietityttää?

Jos Uuden vuoden lupaustasi miettiessäsi listasit useampia vaihtoehtoja lupauksiksi, ja kun vain yksi olisi hyvä ottaa työn alle, onnistumisen kannalta järjestyksellä ON väliä. Haluan auttaa Sinua saavuttamaan tavoitteesi. Varaa aika Hyvää Elämää- tapaamiseen, ota oma listasi mukaan ja katsomme yhdessä juuri Sinun tilanteeseesi sopivan etenemisjärjestyksen ja väliaskelmat lopullisen tavoitteen saavuttamiseksi. Mikäli listallesi päätyi vain yksi asia, mutta kannat huolta onnistumisestasi, tule silloinkin käymään. Yhdessä työskennellen varmistamme, että saavutat itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi tärkeän tavoitteen, Sinulle sopivalla tavalla.

Hyvän Elämän makuista Uutta Vuotta 2017!

Vastaa

%d