Blogi

Tervetuloa Hyvää Elämää Blogiin

Mitä ajatuksia liikunta elämäntapaohjeena Sinussa herättää?

Hyvää Elämää-verkkokaupan ensimmäinen verkkovalmennus, Hyvää Elämää terveysliikkumisen avulla, on nyt saatavilla. Kohonneen verenpaineen omahoidossa liikunta on yksi keskeisistä elementeistä. Tutkimusten mukaan säännöllinen terveysliikunta laskee koholla olevaa verenpainetta lähes yhden verenpainelääkkeen veroisesti; parissa kuukaudessa yläpaine laskee keskimäärin 8 mmHg ja alapaine 5 mmHg. Verenpaineen lisäksi liikunnalla on monia muita tunnettuja terveyshyötyjä mm. kolesteroliaineenvaihduntaan, verensokeritasoon, vastustuskykyyn, painonhallintaan,…

Hyvän Elämän makuista Uutta Vuotta Sinulle!

Taas on tullut se aika vuodesta, jolloin monilla meistä on tapana tehdä inventaariota kuluneesta vuodesta ja lähteä suunnittelemaan tulevaa.Ajattelin tässä blogissa avata omia mietteitä sekä menneen että tulevan osalta, hyvinvoinnin vinkkelistä. Mennyt vuosi on kirjaimellisesti mennyttä ja toivon, että tulevan vuoden osalta voin auttaa Sinua voimaan hyvin. Tästä lisää blogin loppupuolella. Kulunut vuosi on ollut…

Uusi vuosi, uudet kujeet

December 29, 2016  Vuoden vaihde on kautta aikojen ollut aikaa, jolloin arvioidaan menneen vuoden tekemisiä ja pohditaan tavoitteita tulevalle vuodelle, enemmän tai vähemmän tosissaan. Rakettien poksahdellessa ja kuohujuomalaseja kilistellessä luvataan itselle, joskus ihan ääneen läsnäolijoillekin, uutta alkua; painonhallintaan, kuntoiluun, työhön, rahankäyttöön, ihmissuhteiseen, tms. liittyen. Hyviä ja tulevaa terveyttä tukevia lupauksia kaikki! Se, mitä ei ehkä…

Tavoitteista totta, vaihe 4.

Suunnitelma oman tavoitteen saavuttamiseksi alkaa olla hienosäätöä vailla valmis. Hienoa, että olet lähtenyt tälle matkalle mukaan! Työssäni tapaan ihmisiä, joilla suunta, minne haluaa, on päässyt karkaamaan. Työ saattaa maistua jossain määrin puulta, elintapamuutoksissa ei oikein enää tiedä, mistä päästä lähtisi liikkeelle, tai mikä tavallisinta, samanaikaisesti on useita asioita, jotka kaipaisivat pientä muutosta. Ja kun asioita…

Tavoitteista totta, vaihe 3.

Tervetuloa jatkamaan matkaa kohti tavoitettasi! Mikäli olet tulossa nyt mukaan matkalle, käythän lukemassa aiemmista blogeista vaiheet 1. ja 2.. Näin varmistat oman tavoitteesi onnistumisen. Edellisessä blogissa oli jo hieman puhetta reitistä kohti tavoitetta. Reitin rakentamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jahka tavoite on hahmottunut, monilla tahtoo olla todella kiire lähteä sitä toteuttamaan. Yleensä matkalla on…

Matka kohti tavoitteita, vaihe 2.

Matka kohti tavoitetta jatkuu! Jo tässä vaiheessa lämmin kiitos kaikille seuraajille, teitä alkaa olla paljon! Ja jos tiedät ystävän, jolla on ollut haasteellista päästä tavoitteeseensa, kutsuthan hänetkin mukaan. Ja jos liityt mukaan tässä vaiheessa, teethän ensin 1. vaiheen, ohjeet löydät edellisestä blogista. Matka vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta palkinto on sitten sitäkin parempi. Vaihe 2. Tavoitteen…

Tavoitteista totta, vaihe 1.

Seuraavassa blogisarjassa aiheena on omien unelmien saavuttaminen. Tekniikan opin aikoinaan Brian Tracyn kirjoittamasta “Eat that frog”- kirjasta, mikä on muuten hyvä lukuvinkki ylipäätään tavoitteellisuudesta kiinnostuneille. Tätä tekniikkaa olen kokemuksen myötä hieman muokkaillut ja havainnut asiakkaideni kanssa mallin hyvin toimivaksi, oli kyse sitten kuntoutus-asiakkaan terveydentilalle sopivan työn pohdinta, lääkärinvastaanotolla elintapaohjaus tai työterveysasiakkailla mielekkään työn pohtiminen tai…

Hyvää kesää!

Hyvää Elämää lomailee heinäkuun ajan ja vielä ennen lomalle siirtymistä ajattelin jakaa muutamia ajatuksia lomasta. Perinteisesti allekirjoittanut on laskeutunut kesälomalle täydestä vauhdista. Tiedäthän tunteen, kun kaksi kertaa vuodessa maailma pitää saada valmiiksi, ennen joulua ja sitten ennen kesäloman alkua 😉 Tämä kesänä kokeilen uutta lähestymistapaa, ennen loman alkua kolme etäpäivää. Itselleni tämä tarkoittaa tilaisuutta jakaa…

Yhdessäolon voimaa

Kevään aikana olen kirjoittanut blogeja henkisen hyvinvoinnin osatekijöistä arvostettujen tohtorien David Rockin ja Daniel J. Siegelin kehittämän Healthy Mind Platter-mallin mukaan. Nyt esittelyvuorossa on pahnan pohjimmainen, näin juhannuksena niin ajankohtainen “Connecting time”. Aiempiin blogikirjoituksiin pääset täältä. Connecting time ja sen merkitys on monille avautunut varsin konkreettisesti kuluneen kevään aikana, kun koronan myötä Suomi siirtyi lock…

Miten Sinulla keskittyminen onnistuu, pysyykö ajatus kasassa?

Tässä blogissa jatkan henkisen hyvinvoinnin lautasmallin esittelyä arvostettujen tohtorien David Rockin ja Daniel J. Siegelin kehittämän Mental Health Platter-mallin mukaan. Lautasen kattauksesta on jäljellä enää kaksi teemaa, Focus Time ja Connecting Time ja tänään niistä otamme pohdittavaksi Focus Timen. Aiemmat, jo esitellyt teemat löydät täältä. Focus Time on kirjaimellisesti sitä aikaa, jolloin paneudumme asioihin, jotka…

Liikunta ja aivot; oiva pari

Henkisen hyvinvoinnin lautasmallin esittelyvuorossa on tänään liikunta. Ja kun lääkärinä tätä kirjoitan, liikunnalla tässä blogissa tarkoitan nimen omaan terveysliikuntaa. Terveysliikunta eroaa sekä varustus- että tehovaatimuksiltaan tavoitteellisesta urheilusta. Terveysliikuntaa voikin tehdä melkein missä ja milloin vaan, mikä näin korona-aikana on tietty ihan hyvä juttu. David Rockin ja Daniel J. Siegelin kehittämässä Healthy Mind Platterin esittelyssä olemme…

Sleep Time – vuorossa uni

Monesta meistä varmasti tuntuu siltä, että nukkuessa ei kuorsauksen lisäksi tapahdu yhtään mitään, mutta uni on itse asiassa varsin aktiivista ja tärkeää aikaa. Tässä blogissa jatketaan lääkärin vinkkelistä henkisen hyvinvoinnin lautasmallin esittelyä arvostettujen tohtorien David Rockin ja Daniel J. Siegelin kehittämän Healthy Mind Platter-mallin mukaan. Aiemmissa blogeissa olleet teemat ”Play Time”, Down Time” ja Time-In…

“Time-in” – mitä se on?

Huomaatko ajoittain, että aivosi askartelevat jossain ihan muualla kuin missä itse olet fyysisesti? Onko peräti läheinen saanut kysyttyä, että kuunteletko? Allekirjoittanut ainakin nostaa käden ylös tunnustuksen merkiksi… Kiireisessä tai muutoin stressaavassa elämäntilanteessa saattaa käydä niin, että aivot jäävät Suorittaa!- asetuksiin ja tässä hetkessä läsnäolo unohtuu.  Tämän seurauksena keskittymiskyky, luovuus ja oppiminen tahtovat saada siipeensä. Ja…

“Downtime” – miten Sinä rentoudut?

Aivot ja sitä kautta jaksaminen ovat tällaisina poikkeuksellisina aikoina erityisen lujilla ja niitä on hyvä hemmotella ihan tietoisestikin. Aloitin kirjoittamaan blogisarjaa henkisen hyvinvoinnin lautasmallista, jonka ovat kehittäneet arvostetut tohtorit David Rock ja Daniel J. Siegel. Eilen esittelyssä oli “Playtime”-osio, jonka löydät täältä. Tänään on vuorossa “Downtime”, joka ei nimestään huolimatta tarkoita sitä, että mennään matalapaineen…

Miten Sinulla “Playtime” näkyy arjessa?

Mielekkään tekemisen löytäminen päiviin ja henkisen mielenrauhan tavoittelu on erityisen tärkeää tilanteissa, joihin itse voi vaikuttaa vain rajallisesti. Koronauutisia tulee joka ilmansuunnasta 24/7, mutta samalla on myös hyvä muistaa, että jahka nyt osataan toimia oikein, tämä poikkeustilanne on vain väliaikaista ja kyllä tästäkin selvitään! Mielen hyvinvointiin kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. Päätinkin, että aloitan blogisarjan…

Hyvää Elämää Verkkosivujen päivitys

Tervetuloa Hyvää Elämää uudistetun ja parannellun verkkosivun pariin! Työ on pikkuisen edelleen vaiheessa, blogeista kun siirron yhteydessä kappalejaot ja kuvat putosivat pois, mutta niitä tässä lennossa korjaillaan 🙂 Uusituilla sivuilla löytyy edelleen samat tutut sisällöt, ja vähän uutta. Ihan uutena sivulle on tulossa verkkokauppa ja pääsemmekin pian aloittamaan Verenpaine kuntoon-valmennusten myynnin! Tulossa on myös muutakin…

Vähäsuolaisia tuotteita etsimässä?

Korkea verenpaine on maailmanlaajuinen ongelma ja mm. WHO:n työlistalla. Suurimpia esteitä verenpainetason alenemiselle ovat WHO:n mukaan liiallinen suolan saanti, ylipaino ja liian vähäinen liikunta. Myös liiallinen alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta. Tutkimusten mukaan vuonna 2017 yli 95 prosenttia 18–74-vuotiaista käytti liikaa suolaa. Verenpainetasoja alentamalla taas olisi mahdollista saada estettyä sairastuminen sydän- ja verisuonisairauksiin eli sepelvaltimotautiin ja aivoinfarktiin…

Hyvää Elämää Verenpaine kuntoon!- valmennus ja mistä kaikki lähti liikkeelle?

Kuten useimmat lukijat jo tietävätkin, Hyvää Elämää- blogeja kirjoittaa yleislääketieteen erikoislääkäri ja työterveyslääkäri, joka on toiminut myös 10 v ajan yrityspuolella vastaten yrityksen työterveys-, työturvallisuus- ja työhyvinvointiasioista. Näiden vuosien varrelle on mahtunut paljon oppimista ja oivaltamista ja upeita kohtaamisia ihmisten kanssa. Mitä pidempään olen toiminut lääkärin työssä, sitä vahvemmin ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on alkanut kiinnostaa. Ja…

Hyvää Joulua ja ennakkotietoa tulevasta

On jälleen tullut se aika vuodesta, jolloin on hyvä hetkeksi pysähtyä ja rauhoittua; toisaalta vetää yhteen kulunutta vuotta ja samalla hiljalleen kääntää katsetta kohti tulevaa. Ensi vuonna meiltä onkin tulossa jotakin todella mielenkiintoista ja uutta! Hyvää Elämää- vuosi 2019 alkoi tavoitteiden parissa eli miten onnistua omissa tavoitteissaan ja siitä jatkoimme unen, terveellisen ravinnon ja terveysliikunnan…

Marraskuu – rauhoittumisen kuukausi?

Tämän päivän blogi lähti syntymään vähän ajatuksen virtana vapaapäivänä ollessani yksin kotona. Viime aikoina työterveyslääkärin vastaanotolla on ollut jonkin verran tavallista enemmän jaksamisongelmista kärsiviä ja aika monelta taholta, niin asiakkaiden, työkaverien kuin läheistenkin suunnalta, kuluvaa marraskuuta on manattu vuoden surkeimpana kuukautena. Vaan mitä, jos luonto onkin nimenomaan tarkoittanut marraskuun rauhoittumisen kuukaudeksi? Miten tähän pohdintaan päädyin?…

Elintavoilla verenpaine kuriin, ja siinä sivussa leegio muitakin sairauksia!

Blogin lopussa harras avunpyyntö Sinulle, jolla on todettu korkea verenpaine ja olet lähtenyt tekemään tai ainakin saanut ohjeet tehdä elintapamuutoksia. Haluaisitko olla mukana tekemässä kaikkien aikojen valmennusohjelmaa kohonneesta verenpaineesta kärsiville? Olen viime viikkoina kirjoitellut kohonneesta verenpaineesta ja miten tärkeää olisi, että verenpaine saataisiin elimistölle suotuisiin arvoihin (alle 135/85) mahdollisimman varhain, jotta ikäviltä, huonoimmassa tapauksessa peruuttamattomilta…

Korkea verenpaine – milloin lääkäriin?

Verenpaine kuntoon!- blogisarjan viidennessä osassa aiheina ovat mm. Milloin verenpainetta kannattaisi alkaa mittailla? Entä millä verenpainearvoilla vastaanotolle olisi hyvä varata aika? Lisäksi ajattelin raottaa vähän salamyhkäisyyden verhoa ja lääkärinä kertoa, mitä siellä meidän vastaanotolla oikein tapahtuu, kun verenpaine on korkea? Joskus (tai no, nykyään aika useinkin) mietin, miksi aikuisista suomalaisista vain yhdellä viidestä verenpaine on…

Miksi sitä kohonnutta verenpainetta kannattaa hoitaa, kun se ei kerran missään tunnu?

Kohonnut verenpaine on hirmu tavallinen asia, noin kahdella miljoonalla suomalaisella se on osunut omalle kohdalle. Valitettavasti likikään kaikki eivät tästä ole tietoisia, kohonnut verenpaine kun harvemmin tuntuu miltään. Lisäksi yllättävän monella verenpaine ei ole riittävällä hoidolla vaan hoidosta huolimatta paineet ovat turhan korkeat. Tähän blogiin keräsin nipun porkkanoita, miksi sitä verenpainetta kannattaa mitata ja tarvittaessa…

Minullako verenpaine koholla?!

Tästä startataan uusi Verenpaine kuntoon!- blogisarja! Tässä blogisarjassa lähestyn kohonnutta verenpainetta lääkärin näkökulmasta eli tulossa on tutkittua ja hoitosuosituksiin perustuvaa asiaa ja hyvin käytännönläheisiä vinkkejä; tosissaan, mutta ei liian vakavissaan, selko suomenkielellä. Aivan mahtavaa, että olet mukana! Ja jos tiedät kaverin, joka painiskelee kohonneen verenpaineensa kanssa, vinkkaa hänellekin! Mistä tiedän, onko verenpaineeni koholla? Tieto kohonneesta…

Miksi verenpaine nousee?

Tervetuloa Verenpaine kuntoon! -blogisarjan toiseen osaan! Ensimmäisessä blogissa lähdettiin liikkeelle kohonneen verenpaineen havaitsemisesta ja perimän osuudesta kohonneeseen verenpaineeseen. Mikäli aloitusblogi pääsi livahtamaan ohi silmien, löydät sen tästä. Tässä blogissa otetaan lääkärivinkkelistä tarkasteluun sellaiset asiat kuin Mikä on normaali verenpainearvo? ja Miksi verenpaine nousee? Ennen kuin jatketaan, eihän edellisestä verenpaineesi mittaamisesta ole kulunut vallankin pitkää aikaa?…

Verenpaineen mittaus ja mitä arvot tarkoittavat

Tänään Verenpaine kuntoon! – blogisarjassa on vuorossa verenpaineen mittaus; miten se tulisi tehdä ja mitä ne saadut verenpainearvot oikein tarkoittavat? Kohonnut verenpaine on kovasti tavallinen ilmiö, kuten aiemmissa postauksissa on ollut jo puhettakin. Harmillista sinänsä on, että kyseinen ilmiö hyvin harvoin tuntuu olossa millään lailla eli vain mittaamalla tiedät arvosi! Verenpaineen mittaamisessakin on omat niksinsä…

Vedestä hyvinvointia ja terveyttä

Noin 60 % ihmiskehosta on vettä, josta onkin helppo päätellä, että vesi on meille kirjaimellisesti elintärkeä aine. Mikä tekee vedestä hyvinvoinnin ja terveyden kannalta niin tärkeän ja paljonko sitä pitäisi nauttia? Lääkärin vinkkelistä tästä aiheesta lisää tässä blogissa. Haepa siis lasi vettä ja tervetuloa tutustumaan veden terveyttä tukeviin vaikutuksiin! Aiemmissa terveyttä ja hyvinvointia tukevan ravitsemuksen…

Kasvikset hyvinvoinnin lähteinä

Terveellisen ravinnon osalta olemme päässeet hyvän ravinnon neljän peruspilarin kolmanteen jalkaan eli kasviksiin. Kasviksiin luetaan kuuluvaksi vihannekset, juurekset, palkokasvit (herneet, linssit ja pavut), marjat ja hedelmät. Blogeissani lähestyn aina hyvinvointiteemoja lääkärin vinkkelistä. Tänään siis asiaa siitä, mikä tekee kasviksista meidän terveydellemme ja hyvinvoinnillemme niin mahdottoman hyödyllisiä ja paljonko niitä sitten tarvitsisikaan syödä. Kolme muuta hyvän…

Lautasmalli eri aterioilla

Kesätauon jälkeen jatketaan ravitsemuksen parissa. Toivottavasti kaikilla on ollut hyvä kesä ja vielähän se toki jatkuu! Terveellinen ravitsemus yhdessä riittävän levon ja hyvän fyysisen kunnon kanssa ovat Hyvän Elämän peruspilareita. Kehoamme voisi ajatella äärimmäisen monimutkaisena hermokeskuksena. Meissä on arviolta 70 biljoonaa solua (=70 000 000 000 000 kpl, eli aika monta) ja jokaisella niistä on…

Mitä lautaselle kannattaisi kerätä?

Viime viikon blogissa kirjoittelin terveellisestä ravitsemuksesta ja pääsimme jo ensimmäisen, perustavaa laatua olevan teeman eli ruokailurytmin pariin. Jos edellinen postaus jäi Sinulta lukematta, käypä kurkkaamassa, mitä kaikkea hyvä ruokailurytmi voi Sinulle mahdollistaa! Tässä blogissa kirjoittelen lautasmallista ja ravinnon koostumuksesta noin yleisemminkin. Lääkärinä kirjoitan tätä aikuisen tavanomaista ravitsemusta ajatellen eli jos Sinulla on ravitsemukseen tai ruuansulatukseen…

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


%d bloggaajaa tykkää tästä: