Miltä aivoystävällisen työelämän ja työelämässä jaksamisen tilanne näyttää työterveyslääkärin silmin?
Jan 28, 2025
Edellisessä blogissani kerroin omasta matkastani työterveyslääkärinä, esihenkilönä ja johtajana Hyvää Elämää -yrittäjyyden polulle. Tässä blogissa suuntaan katseeni siihen, miltä (työ)elämä näyttää työterveyslääkärin näkökulmasta ja miksi yhä useampi kamppailee työelämässä jaksamisensa kanssa. Selitys on yksinkertainen, ja samalla äärettömän monimutkainen. (Työ)elämä on mennyt varsin monimutkaiseksi, ja aivojen hyvinvointi on koetuksella.
(Työ)elämän kuormitustekijät ja niiden vaikutus jaksamiseen
Aivomme eivät ole valitettavasti kehittyneet likimainkaan yhtä nopeasti kuin ympäröivä maailma. Vaikka elämme digitaalisessa ja teknologisessa aikakaudessa, aivomme toimivat vielä pitkälti savannilla eläneiden esi-isiemme tapaan. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kiitos aivoihin sisäänrakennettujen järjestelmien, aivoilla on taipumusta kuormittua haitallisesti nykymaailman menossa.
Aiemmin ihmistä uhkasi luolan ulkopuolella villieläimet ja viholliset tai ruoan loppuminen. Nykyisin stressireaktion aiheuttaa aivan toisenlaiset asiat, mutta aivot reagoivat muutoksiin ja stressiin samalla tavalla kuin silloin, kun uhat olivat fyysisiä ja välittömiä.
Jokainen ihminen saa synnyinlahjaksi tietyn perimän ja paketin alkukantaisia vaistoja, joihin kuuluu mm. vaaran välttäminen. Aivojen kannalta muutos tarkoittaa vaaraa. Kaikki, mitä meille syntymän jälkeen tapahtuu, vaikuttaa siihen, millaisia meistä tulee. Millaisessa ympäristössä kasvamme ja minkälaisia kokemuksia meidän polullemme osuu? Jotkut selviävät silkkihansikkain, mutta toisia elämä koettelee enemmän kuin mitä kenellekään soisi.
Työelämän monimutkaistuminen ja työuupumus: Miksi yksilöllinen tuki on avain työntekijöiden hyvinvointiin?
Silloin, kun koneet tekivät työt, työelämä oli yksinkertaisempaa ja helpommin johdettavaa. Kunhan ostit hyvän koneen ja huolehdit vuosihuollosta, tiesit, että siellä kone puksuttaa, useimmiten luotettavasti ja tasalaatuisesti, viikosta ja kuukaudesta toiseen.
Vaan nyt sinulla onkin ihminen tekemässä työtehtäviä. Teknologian kehittyessä työ on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi, aivoilta paljon energiaa vaativaksi. Uskallan sanoa, että tekoäly tulee kiihdyttämään tätä muutosta entisestään.
Kun työtä tekevät ihmiset, he eivät ole lähtökohtaisestikaan keskenään samanlaisia, vaikka ikä, sukupuoli, koulutus ja kokemus olisivat identtiset. Ja he myös kuormittuvat eri tavalla ja eri asioista.
Tämä yksilöllisyys on hyvin tärkeää pitää mielessä, kun mietitään esihenkilön keinoja tukea työntekijöitä. One size really does not fit all.
Aivojen toiminnasta ja keinoista johtaa työtä ilman haitallista aivokuormitusta lisää valmennuksissamme.
Kolme keskeistä tekijää uupumuksen taustalla
Pointti 1: Elämässä sattuu ja tapahtuu
Ihmiselämä ei ole pelkkää myötätuulta. Ruuhkavuodet, läheisen sairastuminen tai menetys, omat terveyshaasteet, iäkkäiden vanhempien avun tarve, yksinäisyys, parisuhdehaasteet, ongelmat jälkikasvun kanssa, taloudelliset huolet ja maailmanpoliittinen tilanne – nämä kaikki kuormittavat mieltä.
Kun nämä asiat pitkittyvät, ne vievät yöunet, voimavarat ja jaksamisen työelämässä. Meillä on vain yhdet aivot, ja ne kuormittuvat yhtä lailla työstä ja henkilökohtaisen elämän haasteista.
Pointti 2: Työminä-asetukset
Omassa työssäni törmään usein siihen, että työntekijällä on tiettyjä “perusasetuksia”, jotka altistavat työuupumukselle. Tavallista on esimerkiksi kova vaatimustaso omaa tekemistä kohtaan. Tämä voi johtaa uupumukseen, etenkin jos työntekijä ei löydä tapoja asettaa rajoja tai saa tukea.
Oman työn johtaminen on usein potentiaalinen kompastuskivi. Rajojen asettaminen ja oman työn priorisointi ovat taitoja, jotka voivat helposti pettää.
Pointti 3: Johtaminen ja sen rooli aivojen hyvinvoinnissa
Esihenkilön työstä on tullut entistä monimutkaisempaa. Suunnan näyttämisen ja tulosten seurannan lisäksi esihenkilön työhön kuuluu työntekijöiden kuormitustilanteen seuranta ja heidän jaksamisensa tukeminen.
Kaikkien panosta tarvitaan aivoystävälliseen työhön
Jaksaminen työelämässä ei ole sattumaa, vaan seurausta siitä, että tiedämme, mikä meitä työssä kuormittaa ja miksi, ja oikeista valinnoista, kun johdettavana on koneen sijaan ihminen. Esihenkilöiden jaksaminen ja aivojen hyvinvointia huomioiva niin oman työn kuin tiimiläistenkin johtaminen ovat keskeisiä tekijöitä, kun rakennetaan hyvinvoivaa työyhteisöä.
Jos haluat varmistaa, että yrityksesi esihenkilöt voivat hyvin ja kykenevät johtamaan aivoystävällisesti, ota yhteyttä. Autan mielelläni kehittämään organisaationne johtamista ja jaksamista, jotta koko työyhteisö voi hyvin.
Kun aivot voivat hyvin, sekä tulokset että työssä jaksaminen paranevat!
Ota yhteyttä – keskustellaan lisää, miten juuri teidän jaksamisesta pidetään huolta
Laita mailia [email protected] tai soita p. 050-3489579