Verenpaineen mittaus ja mitä arvot tarkoittavat

verenpaine

Tänään Verenpaine kuntoon! – blogisarjassa on vuorossa verenpaineen mittaus; miten se tulisi tehdä ja mitä ne saadut verenpainearvot oikein tarkoittavat?

Kohonnut verenpaine on kovasti tavallinen ilmiö, kuten aiemmissa postauksissa on ollut jo puhettakin. Harmillista sinänsä on, että kyseinen ilmiö hyvin harvoin tuntuu olossa millään lailla eli vain mittaamalla tiedät arvosi! Verenpaineen mittaamisessakin on omat niksinsä ja niistä seuraavassa.

Näin mittaat verenpaineen oikein

Mittaa verenpaine aina mieluiten olkavarsimittarilla. Mittausta rannemittarilla suositellaan vain, mikäli sopivan pituista tai levyistä olkavarren mansettia ei ole saatavilla. Oikeakätinen mittaa verenpaineen vasemmasta kädestä ja vasenkätinen oikeasta kädestä.

Ennen mittausta

Ennen mittaustilannetta olisi hyvä rauhoittua hetkeksi. breathe
Noin puolen tunnin ajan ennen mittausta olisi hyvä välttää

  • hyvin raskasta ateriaa
  • kovaa fyysistä rasitusta
  • kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia (kahvi, tee, kolajuomat ja energiajuomat)
  • tupakointia

Mittaustilanne

Istu n. 5 minuuttia mansetti olkavarressa ennen mittauksen aloitusta. Mittauksen aikana on hyvä välttää puhumista. Oheisella videolla lisää käytännön vinkkejä; Timo “Numppa” Nummelin verenpainemittauksessa.

Mittauksen jälkeen

Jos verenpaine on alle 120/80, hienoa! Tarkempaa verenpainetason selvitystä ei tällöin tarvita.

  • Mikäli verenpainetaso on yli 120/80, elintapahoito kannattaa aloittaa saman tien.
  • Jos ylempi verenpainelukema on yli 130 tai alempi yli 85, verenpainetta on hyvä lähteä seuraamaan yhdessä elintapojen korjaamisen kanssa.

Kotona tehtävässä verenpaineen seurannassa suositellaan verenpainemittauksia 4-7 päivän ajan aamulla kello 6–9 ja illalla kello 18–21 kaksi mittausta kullakin kerralla, 1–2 minuutin välein.
Aamumittausten, iltamittausten ja aamu- ja iltamittausten keskiarvot lasketaan ja kirjataan verenpainekorttiin tai tavalliselle paperille.

Lääkitystarpeen arvioi aina hoitava lääkäri. Verenpainelääkitys voidaan aloittaa verenpainetasosta ja muista sairauksista riippuen joskus hetikin, joskus taas vasta muutaman kuukauden kuluttua, mikäli elintapahoidolla arvot eivät laske riittävästi.

Mitä verenpainearvo tarkoittaa

Yläpaine: Yläpaine kuvastaa suurissa valtimoissa vallitsevaa painetta sydämen supistumisvaiheen – eli sydämenlyönnin – aikana.
Alapaine: Alapaine kuvastaa suurissa valtimoissa vallitsevaa painetta sydämen lepovaiheen aikana.

Verenpainearvot kertovat siis suoraan paineesta, joka kohdistuu valtimoiden seinämiin, sydämen supistuessa ja sydämen ollessa lepovaiheessa ennen seuraavaa supistumista eli sydämenlyöntiä. Tästä mekaanisesta valtimoiden seinämiin kohdistuvasta paineesta aiheutuvat myös hoitamattoman verenpainetaudin terveysriskit.

Seuraavassa blogissa Seuraavassa blogissa sukellamme tutkimaan tarkemmin, mitä kohonnut paine valtimoiden seinämiin tekee eli mitkä ovat korkean verenpaineen terveysriskit.

Pysyhän kuulolla ja käy tarkistuttamassa verenpaineesi!

Hyvinvointiterveisin
Anna-Mari

Ps. Onko oma terveys ja aivojen hyvinvointi Sinulle ykkösasia? Jos on, tilaa Hyvää Elämää- uutiskirje ja saat säännöllisesti sähköpostiisi tutkittua tietoa hyvinvointiisi vaikuttavista asioista, lääkärin ja hyvinvoinnin asiantuntijan kirjoittamana.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: