Hyvää Elämää Verenpaine kuntoon!- valmennus ja mistä kaikki lähti liikkeelle?

Kuten useimmat lukijat jo tietävätkin, Hyvää Elämää- blogeja kirjoittaa yleislääketieteen erikoislääkäri ja työterveyslääkäri, joka on toiminut myös 10 v ajan yrityspuolella vastaten yrityksen työterveys-, työturvallisuus- ja työhyvinvointiasioista. Näiden vuosien varrelle on mahtunut paljon oppimista ja oivaltamista ja upeita kohtaamisia ihmisten kanssa.

Mitä pidempään olen toiminut lääkärin työssä, sitä vahvemmin ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on alkanut kiinnostaa. Ja nykyisin kokonaisvaltainen hyvinvointi on se, mikä minut saa syttymään! Mikä on minusta ollut niin ilahduttavaa, on se, että asiakkaatkin eli potilaat ovat kovasti pitäneet tästä lähestymistavasta, jossa etsitään yhdessä se varsinainen syy kaikkien oireiden takaa ja pyritään vaikuttamaan siihen.

Tässä blogissa ajattelin raottaa verhoa rakenteilla olevaan Verenpaine kuntoon!-valmennukseen. Idea valmennukseen lähti liikkeelle halustani auttaa potilaitani voimaan paremmin ja kahdesta lähekkäisestä tapahtumasta.

Olin mukana keskustelussa, joka koski kohonnutta verenpainetta. Suomessa noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine, ja heistä vain puolet on lääkehoidon piirissä. Lääkitystä saavillakin vain noin puolella verenpainearvot ovat tavoitetasolla. Toki olin tiennyt, että tilanne ei ole kovin hyvä, mutta se, että lähes 1,5 miljoonaa aikuista suomalaista elää arkeaan kohonneen verenpaineen kanssa, luvun suuruus pääsi kuitenkin yllättämään.

Pian tämän jälkeen vastaanotollani keskustelin erään potilaani kanssa lääkitysasioista. Verenpainelääke oli jo, samoin kolesterolilääke. Verensokeri oli noususuunnassa ja painoakin tarvitsisi pudottaa ja siihenkin nykyään on lääkkeellistä tukea tarjolla. Kaikki sairauksia ja lopputulemia, joihin perimä altistaa, mutta elintavoilla on hyvin ratkaiseva rooli.

Siinä kun yhdessä pohdimme tulevaisuuden näkymiä totesimme, että jos elintavoille ei mitään lähdetä tekemään, lääkepurkkien määrä tulee lisääntymään, kuhunkin sairauteen kun tarvitaan omat lääkkeensä. Kun vielä tiedetään, että tarvittavilla elintapamuutoksilla saataisiin hyvin suotuisa vaikutus moniin muihinkin terveysongelmiin kuin mitä hänen kohdalleen oli jo osunut, hänen valintansa oli selvä; katsotaan tuo elintapakortti!

Tavoitteena tulevaisuudelle jokin muu ratkaisu kuin lääkedosetin hankkiminen monilääkityksen toteutuksen tueksi. Ja kun tässä tilanteessa näitä muutosta kaipaavia elintapa-asioita lähdin totuttuun tapaan hänelle listaamaan, alkoi rehellisesti jo itseäkin hirvittää ja suuri riittämättömyyden tunne astui kuvaan. Listan pituus kun alkoi olla sitä luokkaa, että ihan työstä käy niiden vieminen arkeen uusiksi tavoiksi ja tottumuksiksi.

Vaan kun terveydenhuollossa resurssit ovat rajalliset, asia kerrallaan ohjaukseen ja seurantaan ei vain tahdo olla mahdollisuutta, ainakaan siinä määrin, minkä itse koen tarpeellisena, ja sitä listaa tulee tehtyä. Ja niin syntyi idea Verenpaine kuntoon!- valmennuksesta. Kohonneen verenpainetaudin omahoito elintapamuutoksilla tavalla, joka sopii kaikille eli ohjausta varten ei tarvita toistuvia käyntejä terveydenhuollossa, voi ottaa teemoja oikeasti yksi kerrallaan työn alle (ei perunoitakaan kuorita kuin yksi kerrallaan…), vieläpä siinä järjestyksessä, kun oma tarve vaatii ja myös sillä vauhdilla, mikä sen hetkiseen elämäntilanteeseen sopii.

Pelkkä tieto ei suurimmalle osalle ihmisistä oman kokemukseni mukaan riitä vaan muutoksia tehdessä on avuksi, kun on joku, joka on oikeasti kiinnostunut, miten on mennyt ja tarvittaessa tsemppaa ja tukee. Verenpaine kuntoon!- valmennus yhdistää digitaalisen valmennuksen ja säännöllisen henkilökohtaisen tuen, lääkärin tietotaidolla.

Käytännössä valmennuksessa on viisi osiota eli teemaa. Kustakin teemasta on esittelyvideo ja omaan käyttöön tuleva Työkirja, johon on koottu keskeiset asiat esittelyvideosta ja lisäksi sitten niitä käytännön vinkkejä muutoksen tekemiseen. Ja minä tulen tiedustelemaan, miten sujuu 🙂

Tällä hetkellä Verenpaine kuntoon!- valmennuksen rakennusprojekti etenee hyvää vauhtia, neljännen teeman esittelyvideo on työn alla. Tavoitteenani on saada valmennus käyntiin lähiviikkojen aikana. Tulen päivittämään projektin etenemistä Facebookissa, lähde siis seuraamaan Hyvää Elämään sivustoa tästä ja olet mukana menossa!

Hyvinvointiterveisin Anna-Mari Lahtinen

Vastaa

%d